Foto: Sveriges Radio.

Misstänktes för mened - utredning läggs ned

Åklagare Carl-Henrik Andersson: "Det är ju inga bra signaler som sänds"
1:13 min

Förundersökningen mot de två pojkar som misstänktes för mened vid rättegången kring förra vårens uppmärksammade misshandel på Kortedala torg läggs ner.

Klart är att pojkarna lämnade uppgifter som i vissa avseende skiljde sig åt i förhören och rättegången. Därför anmäldes de för mened av kammaråklagare Carl-Henrik Andersson.

Men Carl-Henrik Andersson accepterar åklagare Neela Frisells beslut att lägga ner förundersökningen. Däremot ser han allvarligt på situationen.

– Det är ju inga bra singnaler som sänds. Syftet med en menedsanmälan är att man vill markera att man inte får komma och ljuga inför rättsapparaten.

I beslutet står det bland annat att även övriga hörda personer lämnat varierande uppgifter i förhör och att det inte går att dra några säkra slutsatser om vem eller vilka som lämnat osanna uppgifter. Beslutet att lägga ner förundersökningen var väntat menar en av pojkarnas advokat, Peter Gillberg.

– Jag kan konstatera att det i viss mån har lämnats olika uppgifter, men jag kan också konstatera att redan i samband med rekonstruktionen så lämnade min klient de uppgifter som sedan lämnades i rättegången.

Mattias Bolin
mattias.bolin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".