Betalstationerna i Backa ses över

Om att flytta betalstationer: " Det är inte så enkelt"
1:40 min

Göteborgspolitikerna begär en fördjupad utredning om placeringen av tre betalstationer i Backa längs E6. Politikerna är eniga om utredningen. Men det finns nyansskillnader mellan blocken.

– Det är en tydlig skillnad i viljeinriktningen, säger kommunalrådet Martin Wannholt (M).

– Alliansen har mer eller mindre bestämt sig för att släppa Backa fritt. Det ska mycket till för att vi inte gör det, säger han.

Alliansen vill att backabor ska kunna åka över E6 till Bäckebol utan att betala trängselskatt. Den rödgröna majoriteten vill också se över stationerna, men ser kanske mer problem.

– Vi är inte skeptiska till att flytta dem, men vi måste väga in all problematik. De är inte placerade där av en slump, utan för att hindra genomfartstrafik i bostadsområden, säger kommunalrådet Johan Nyhus (S).

- Vi flyttar gärna stationer, men ge oss alternativ som är bättre, tillägger han.

En liknande utredning som kommunstyrelsen nu begär i Backa har gjorts på Guldheden innan trängselskatten infördes. Men det ledde inte till någon ändring av betalstationerna där. Johan Nyhus menar att det sedan blev ganska tyst.

– Folk såg att det var komplext. Om man justerar trängselporten för att underlätta för 50 hushåll så är det 200 hushåll som får nåt annat. Så det är inte så enkelt, summerar Johan Nyhus (S).

Martin Wannholt (M) tror dock inte sista ordet är sagt.

– Vi får säkert återkomma till både Guldheden och Skår, det är jag helt övertygad om, säger han.

Om trängselskatten drar in tillräckligt med pengar till de investeringar som planeras är nog oppositionen mer villig än den rödgröna majoriteten att flytta betalstationer, eftersom de rödgröna betonar miljöeffekter och minskad trängsel lite mer.

Om trängselskatten drar in mer än väntat går det kanske till och med att ta bort en betalstation.

– Visar det sig att systemet inte behöver alla intäkter tycker vi i alliansen att Älvsborgsbron är den första betalstation som ska bort, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP).

En begäran om att utreda Backa-stationernas placering går nu till styrgruppen för det västvenska paketet, som i sin tur kan ställa kravet på Trafikverket.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".