Fagareds ungdomshem. Arkivbild: Roger Lundsten/Scanpix.

Fortfarande oklart varför 19-åringen dog på Fagared

Helena Wretman, Fagareds ungdomshem: "En extrem händelse för oss som arbetar här"
1:31 min

För första gången uttalar sig nu chefen för Fagareds ungdomshem i Lindome om händelsen då en 19-årig man hittades död i mitten av februari. Fortfarande har man inte kunnat fastställa varför den unge mannen dog.

– Det är en extrem händelse för oss som arbetar där och som har lärt känna den här unge mannen under vård och behandling, säger Helena Wretman som är chef för Fagereds ungdomshem i Lindome.

Ungdomarna på Fagareds ungdomshem tvångsvårdas för kriminalitet, drogmissbruk eller för sitt aggressiva sätt. Personalen kan med hjälp av både urinprov och hundar visitera de unga för att hålla drogerna borta. Men regelrätta kroppsundersökningar är förbjudna.

– Att granska håligheter i kroppen går väldigt mycket in på en väldigt personlig sfär, som ni säkert förstår. Vi ska ju bygga relationer med de här ungdomarna för att de ska utvecklas positivt i livet. Man måste bygga relationen och motivera till ett bättre och drogfritt liv, säger Helena Wretman.

Dödsorsaken är alltså inte fastställd ännu än men den unge mannen tros ha dött av en överdos.

Har ni hittat droger på 19-åringens rum?
– Nej.

Någon annanstans?

- Vi har hittat ett foliepaket som vi har skickat på analys. Det känns som att det kan vara ett narkotiskt preparat, säger Helena Wretman.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".