Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Ökande kostnader för bostäder via socialtjänsten

Ulf Wallin, socialtjänstchef: "Vi blir tvingade att köpa lösningar"
1:07 min

Kostnaden för bostäder som ordnas av socialtjänsten i Göteborg fortsätter att öka. Det handlar sedan några år tillbaka om en ny grupp människor som egentligen inte är i behov av stöd från socialtjänsten men som inte har någonstans att ta vägen.

– Ökningen beror, tror jag, speciellt på att det är många nya hushåll som annars kanske inte hade behövt komma till socialtjänsten för att det är brist på bostäder. Det är dels personer som skulle kunna klara av att bo alldeles själva utan något särskilt stöd. Sen finns det en grupp personer också som med lite stöd skulle kunna bo i vanliga lägenheter men där vi nu blir tvingade att köpa olika former av lösningar istället, säger socialtjänstens chef i Östra Göteborg, Ulf Wallin

Vid akuta situationer när till exempel en barnfamilj inte har någonstans att bo tvingas socialtjänsten ibland att göra direkta upphandlingar med hotell eller vandrarhem. Dessa blir oftast dyra och en extern revision har tidigare kritiserat den typen av lösningar. Men en upphandling av boenden utan stöd är på gång.

– Ja, staden håller på och ska upphandla boende utan stöd, så att vi har det att tillgå i upphandlad form.

Vilka fördelar räknar du med i och med en sådan upphandling?

– Fördelen kan ju vara en kvalitetskontroll och att det förhoppningsvis leder till lite lägre priser också, säger Ulf Wallin.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".