1 av 2
Peter Carstedt jobbar för att fler ska donera organ. Foto: Helena Wahlman/MOD
2 av 2
Pågående njurtransplantation. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix

Peter har haft sin mammas njure i tre år

Peter Carstedt: "För få svenskar donerar sina organ"
13 min

För drygt tre år sedan fick Peter Carstedt en ny njure. Då hade han levt med en kronisk njursjukdom i tio år. Nu vill han uppmana fler svenskar att donera organ.

Den 14 mars innebär World Kidney Day, alltså världsnjurdagen. En dag som uppmärksammas på många platser i världen för att belysa njursjukdomar.

36-årige Peter Carstedt är göteborgare men bor i Stockholm. Han arbetar för organisationen MOD, mer organdonation, och är lagledare för det svenska laget som ska tävla i World transplant games i Sydafrika i sommar.

För drygt tre år sedan fick han en ny njure. Då hade han levt med en kronisk njursjukdom i tio år, sedan han var 22 år. 

– Jag levde med en inflammation i njurarna. Det var bara tur att man upptäckte det. Njursjukdomar är ofta en dold sjukdom. Jag har aldrig varit sjuk. Jag har levt ett helt normalt liv och sportat väldigt mycket, säger Peter Carstedt.

22 år gammal var Peter Carstedt var på ett läkarbesök för att få ett läkarintyg och åka utomlands. Han tog några blodbrov och fick då veta att han hade för högt blodtryck och protein i urinen.

– Läkarna sa att de inte kunde göra någonting. De visste inte varför jag hade fått det här, säger Peter Carstedt.

Några år efter att han fått diagnosen blev Peter väldigt trött. Ingen av hans njurar fungerade som de skulle.

– Jag märkte aldrig hur sjuk jag blev. Det blev min vardag. Jag fick väldigt ont och gick på kryckor till slut. Jag har fortfarande svårt att sätta ord på tröttheten. Det blir både psykiskt och fysiskt, säger han.

Till slut sjönk Peter Carstedts njurfunktion till nio procent av den fulla kapaciteten. Han behövde en donator och hade en sådan tur att hans egen mamma kunde donera sin ena njure.

– Jag hade en sån tur att jag hade en levande donator. Vissa personer tvingas vänta i tre-fyra år på en ny njure, men jag slapp det, säger Peter Carstedt.

I dag är Peter fullt frisk och känner att han är pigg i hela kroppen.

– Jag vaknade till liv igen på ett helt annat sätt. Jag lever helt normalt ocfh sportar igen, säger Peter Carstedt.

P4 Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".