De vill rädda lindarna på Vasagatan

15 min

Opinionen för att bevara lindarna längs Vasagatan samlade sig i en förening som heter Nätverket Trädplan Göteborg. I helgen anordnas ett fackeltåg för att uppmärksamma göteborgarna om trädfrågan.

Många i Göteborg bryr sig om träden i stan och har synpunkter på vilka träd som ska få vara kvar och vilka som måste ersättas av nya. Det visade sig bland annat i höstas i samband med att de gamla lindarna längs Vasagatan skulle fällas.

Det blev debatt och protester och arbetet med att såga ned lindarna avbröts. Det visade sig också att det behövdes bygglov för att ta ned träden, vilket saknades.

Opinionen för att bevara lindarna samlade sig i en förening som heter Nätverket Trädplan Göteborg, där bland andra Barbara Lindell engagerat sig.

– Vi vill uppmärksamma att frågan om träden inte är löst. Det finns fortfarande ett beslut folk på att avverka hela Vasagatans lindallé och hela Linnegatans, säger Barbara Lindell.

Marina Johansson (S) som är politisk ordförande i Park- och Naturnämnden i Göteborg tycker att det är sunt att medborgare engagerar sig för sin närmiljö.

– Jag förstår och har respekt för att det här väckte reaktioner. Samtidigt måste man veta att det är mycket konkurrens om ytan. Träden är oerhört viktiga, men det är andra saker som också måste få plats, säger Marina Johansson (S), politisk ordförande i Park- och Naturnämnden i Göteborg.

P4 Göteborg
gbgdirekt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista