Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pacemakerpatienter fick opereras om

Publicerat fredag 15 mars 2013 kl 06.01
"Vi har inte hittat någon enskild orsak till varför pacemakerproblemen hänt"
1:34 min
Ann Törnell har låtit gå igenom hela pacemakerverksamheten. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Kungälvs sjukhus har Lex Maria-anmält sig själv till Socialstyrelsen för att man har haft ovanligt många komplikationer efter pacemakeroperationer.

Hjärtpatienter, som fått en typ av pacemaker med skruvelektroder inopererad, har inte fått tillräckligt bra elektrisk stimulering av hjärtat och har fått opereras om.

Trots flera månaders utredning har man inte kommit på var felet sitter.

– Vi har gjort en anmälan för att det finns en komplikation när man lägger en pacemaker med skruvelektroder eftersom den kan gå igenom hjärtväggen, säger verksamhetschefen för medicinkliniken vid Kungälvs sjukhus Ann Törnell. Det är en känd komplikation men under ett år har vi haft ovanligt många, fem sådana komplikationer.

--Då valde vi, av säkerhets skäl, att avbryta våra pacemakerinläggningar och göra en genomgån av hela pacmakerverksamheten vid Kungälvs sjukhus, säger Ann Törnell.

Under de fyra månader som utredningen pågick fick Sahlgrenska ta över Kungälvs pacemakeroperationer och det var även där som de fem drabbade patienterna opererades om

Men förutom en patient som sökte för obehag och smärta så verkar ingen ha lidit av felet. Det upptäcktes först vid en av de återkommande rutinkontrollerna.

Är det problem med själva pacemakrarna eller är det problem med själva operationsmetoden?

– Vi har inte hittat någon enskild orsak till varför detta har hänt, säger verksamhetschef Ann Törnell. Det är inget tekniskt fel vaken på pacemakerdosan eller själva elektroden och det är inget som man behöver vara orolig för.

Inte heller har man något att anmärka på kirurgernas operationsmetod.

Hur mår de här patienterna idag?

--Patienterna har inte fått några bestående men. De har fått sina elektroder flyttade eller utbytta och mår som de skulle ha gjort innan, men givetvis hade de ett extra obehag och det är aldrig bra att behöva genomgå ett extra ingrepp, konstaterar Ann Törnell.

Patioentombuden kan hjälpa drabbade patienter att begära ersättning från patientskadeförsäkringen.

Opererar ni fortfarande in den här typen av pacemaker?

– Om patienten behöver just den här pacemakern så kommer vi att använda den här typen av elektroder som man skruvar in, men vi kommer inte göra det rutinmässigt.

Verksamhetschefen Ann Thörnell vid Kungälvs sjukhus rekommenderar dem som ändå känner sig oroliga att låta sig kontrolleras vid sin pacemakermottagning.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".