Pär Hafstad visar hur ryggraden ser ut vid felaktig användning av mobiler och surfplattor, respektive riktig. Foto: Håkan Svensson

Allt fler ungdomar drabbas av paddnacke

Sjukgymnasten: "De sitter ju med huvudet maximalt framåtböjt"
5:10 min

Paddnacke är det senaste it-relaterade syndromet som följer efter sms-tummen och musarmen. Allt fler unga söker behandling för nackbesvär och huvudvärk efter att de suttit böjda över en smarttelefon eller surfplatta.

Använder du pekfingret eller tummen när du skriver textmeddelanden på mobilen? Det är ofta något som skiljer äldre teknikanvändare från yngre. Tumanvändarna är uppvuxna med mobiler och dataspel, och ses oftare sitta böjda över en smarttelefon eller surfplatta.

– Problemet är ju att man använder telefonen så intensivt och under så lång tid. I princip dygnet runt, säger ergonomen Ewa Gustafsson.

Ewa Gustafsson är doktor på institutionen för arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet. Hon har undersökt risker i ungas sätt att använda den nya informationstekniken.

– Du får vara uppmärksam på att inte sitta för länge med den här läsplattan. Du sitter med nedböjt huvud och det ger en stor belastning i nackmuskulaturen. Det blir ett problem när man ska skriva på den, säger Ewa Gustafsson.

Sjukgymnasten Pär Hafstad i Helsingborg får allt fler unga patienter med nackbesvär och huvudvärk.

– För några år sedan började skolungdomar dyka upp med framförallt snack- och ryggbesvär. Det är en kategori som jag aldrig har haft att göra med tidigare, men i dag är det en väldigt stor grupp. De här ungdomarna sitter med huvudet i maximalt framåtböjt ytterläge och tittar på smarttelefonen. Beteendet är extremt idag. Jag ser det som ett jättestort problem i framtiden.

Kan man bota detta på något sätt?
– Ja, botandet handlar ju om att minska användandet av telefonen och inte sitta med huvudet framåtböjt. Man måste försöka få huvudet att positionera sig över kotpelaren på ett mer adekvat sätt. Det gäller att ändra sitt beteende precis som att man slutar röka. Och så måste man vara fysiskt aktiv, det A och O. Det är det som hjälper mot de flesta åkommor överhuvudtaget, säger Pär Hafstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".