Hells Angels-tatuering. Foto: Polisen.

Hells Angels etablerar sig i centrala Göteborg

Bengt-Olof Berggren: "Det är ett bakslag för oss"
1:25 min

Göteborgs stad vill försöka stoppa Hells Angels från att ha en flytande klubblokal vid Gullbergsvass i hjärtat av Göteborg. En medlem till underorganisationen Red Devils MC har som privatperson köpt den gamla oljetankern J Charlton.

– Vi blev lite överraskade men kunde nästan lista ut att de skulle hitta en ny lokal i Göteborgsområdet efter att de blev av med sin lokal i Partille. Det här är naturligtvis ett bakslag för oss att de återkommer, säger Bengt-Olof Berggren.

Hells Angels har redan lokaler i Gunnilse, Sisjön och Toltorpsdalen men stoppades från att etablera sig i Partille. Det berättar Bengt-Olof Berggren som är chef för Göteborgs kunskapscentrum mot organiserad brottslighet.

Enligt Bengt-Olof Berggren skapar klubblokalerna en mängd negativa händelser. Han menar att lokalerna har ett symbolvärde. Gängmedlemmarna stärks i sitt destruktiva beteende.

– Det är en grogrund där de kan planera brottslighet och eventuellt gömma stöldgods. Men det viktigaste är att de här klubblokalerna är en naturlig nyrekrytering för unga människor som hamnar in i det här. När det är en så lättillgänglig plats som mitt inne i stan, säger Bengt-Olof Berggren.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".