1 av 2
En magnetisk droppe i genomskärning. Bild: Göteborgs universitet
2 av 2
Johan Åkerman vid Göteborgs universitet. Foto: Markus Marcetic/Pressbild GU

Magnetisk nanodroppe kan förbättra mobiltelefonin

Johan Åkerman, fysikprofessor: "Vi kan göra mycket ny, rolig vetenskap med det"
1:24 min

Ett hittills obevisat magnetiskt fenomen kan nu påvisas i verkligheten tack vare forskning från Göteborgs universitet. Den så kallade magnetiska nanodroppen kan bland annat få betydelse för mobiltelefonins utveckling.

– Det är ett fascinerande nytt objekt som inte har kunnat studeras innan och det kommer att innebära att vi kan göra mycket ny, rolig vetenskap med det. Om man tänker sig att i ett magnetiskt material så pekar alla små spinnen, de små magneterna i materialet åt samma håll. Den magnetiska nanodroppen är ett droppformat område där spinnen vrider sig och pekar åt motsatt håll. I gränsytan mellan området där alla pekar åt ett håll och droppen roterar spinnen väldigt, väldigt fort, säger Johan Åkerman som är professor vid institutionen för fysik på Göteborgs universitet.

Johan Åkerman har under två år lett forskargruppens arbete med att ta fram den så kallade magnetiska nanodroppen.

I en mobiltelefon sitter runt tio radiokretsar och radiosignalerna från de här kretsarna kan bli uppemot 40 gånger starkare tack vare att magneterna i nanodroppen snurrar så fort. På måndag åker Johan Åkerman till USA för att presentera resultaten på en vetenskaplig konferens i Baltimore. Gruppens resultat publiceras även i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Science.

Johan Åkerman tror att det kommer att dröja mellan tre och fem år innan tekniken kan börja användas och nu söker forskningsgruppen europeiska samarbetspartner för ytterligare forskning och utveckling.

– Det kommer krävas mer forskning för att verkligen kunna göra kretsarna baserat på det här fenomenet och det gör vi bäst tillsammans, säger Johan Åkerman.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".