Gasklockan, välkänd silhuett i Göteborg. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio

Gasklockan bör rivas

"Vilket beslut man än fattar så kommer folk bli upprörda"
1:36 min

Stadbyggnadskontoret anser att Göteborg Energi bör få lov att riva Gasklockan vid Gullbergsvass i Göteborg. Detta trots att Kulturnämnden, som är en av de instanser som har yttrat sig i frågan, tycker att Gasklockan ska stå kvar.

- Visserligen är gasklockan kulturhistorikst värdefull, men man måste också fråga sig vad man kan göra med byggnaden, säger Johan Hagsgård, bygglovshandläggare på Stadsbyggnadskontoret.

Kulturnämden vill att man provar andra användningsområden för gasklockan, men Göteborg Energi hävdar att det skulle kräva en mycket kostsam ombyggnation. Och Johan Hagsgård ger dem rätt i det.

- Gasklockan har ett väldigt tunt plåtskal, och enda sättet att göra något med den är att montera ner hela gasklockan, bygga någonting och sedan bygga upp klockan igen runt det.

Gasklockans vara eller icke vara har vuxit till en riktig långbänk, Göteborg Energi lämnade in sin första rivningsansökan för fjorton år sedan, men trots att stadsbyggnadskontoret nu har gett sitt medgivande till rivning, tror inte Johan Hagsgård att debatten tar slut för den sakens skull.

- Gasklockan är en byggnad som folk har väldigt starka känslor för. Vissa tycker att den är otroligt ful, och andra tycker att den är väldigt fin. Så vilket beslut man än fattar så kommer säkert folk bli upprörda.

I slutet av april ska Byggnadsnämnden besluta om Gasklockan ska rivas eller inte. Men även om rivningsansökan beviljas måste Göteborg Energi söka dispens hos Länsstyrelsen, eftersom gasklockan blivit häckningsplats för den mycket sällsynta pilgrimsfalken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".