1 av 4
”Jag kommer inte själv från Syrien men jag är här för att visa mitt stöd för det syriska folket”, säger Shamso Abdullahi. Foto: Helena Sällström/SR
2 av 4
Det är två år sedan det syriska upproret började. I Brunnsparken hölls en manifestation för det syriska folket. Foto: Helena Sällström/SR
3 av 4
Abdullah Almasri från Syriska kommittén i Göteborg höll tal på manifestationen. Foto: Helena Sällström/SR
4 av 4
Radia Al-Masri sitter i styrelsen för Syriska kvinnoförbundet. Hon oroar sig för släktingar som befinner sig mitt i konflikten. Foto: Helena Sällström/SR

Två år sedan revolutionen i Syrien började

"Vi är besvikna på svenska regeringen och vissa medieaktörer"
1:26 min

Vakna Sverige! De orden ropades i Brunnsparken i eftermiddag när Syriska Kommittén i Göteborg arrangerade en manifestation för att uppmärksamma den blodiga konflikten.

Abdullah Almasri från Syriska kommittén i Göteborg vill se ett större engagemang i frågan, både från politiker och från allmänheten.

- Vi samlas här i dag för at visa vårt stöd till syriska folket. Vi är jättebesvikna i syriska kommittén på regeringen och vissa medieaktörer som inte tar sitt ansvar och berättar om vad som händer i Syrien.

För två år sen, i mars 2011, startade upproren i Syrien mot regimen och president Assad. Det som började med fredliga demonstrationer har eskalerat till en blodig konflikt. 70 000 människor har dödats under de här två åren, 1 miljon har flytt landet och 2,5 miljoner människor lever på flykt från sina hem inom Syrien.

Radia Al-Masri från Syriska kvinnoförbundet var en av demonstranterna på plats.

- Vad jag hört har jag några släktingar som är aktivister, som är fångar i regimens fängelser, sen har jag en moster vars hus brändes ner som nu bor med sin bror för hon har ingen annanstans att gå. Så det är lite såna grejer som händer där just nu.

Vad tycker du om uppslutningen här idag?

- Det är synd att inte så många deltar, speciellt inte från svenska folket, för de flesta som är här nu är syrier.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".