Fackförbundet Byggnads tackade i går kväll nej till medlarnas bud. Foto: Anders Wiklund / Scanpix.

Byggnadsstrejken skjuts upp i två veckor

Statliga Medlingsinstitutet har beslutat att skjuta på den varslade storstrejken inom byggsektorn. Strejken skulle ha inletts på tisdag morgon men medlarna tar nu till tvångsmetoder vilket innebär att konflikten skjuts upp i 14 dagar.

Fackförbundet Byggnads tackade på söndagskvällen nej till medlarnas bud i byggkonflikten. Strejken skulle träda i kraft på tisdag morgon om ingen lösning hade nåtts. Flera byggen i Göteborg berörs av en eventuell strejk. Bland annat Lisebergs jättesatsning Kaninlandet.

Enligt vad TT erfar motiverar Medlingsinstitutet tvångsåtgärden med att medlarna behöver mer tid för att kunna lösa konflikten.

Totalt berörs omkring 3 000 av Byggnads medlemmar på 160 platser runt om i landet. Konflikten handlar främst om vilket ansvar byggentreprenörerna ska ta för sina underleverantörer när det gäller arbetsvillkor, löner och annat.

Västekot/TT
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".