Inga-Britt Ahlenius. Foto: Jennie Danielsson/SR P4 Göteborg

Uppdaterad kommunallag kan hindra nya mutskandaler

Inga-Britt Ahlenius: "Politikernas ansvar måste tydliggöras"
1:26 min

Kommunallagen behöver ses över om man vill förhindra framtida mutskandaler inom kommunal verksamhet. Det sa Göteborgs universitets nya gästprofessor, Inga-Britt Ahlenius när hon besökte P4 Göteborgs morgonprogram.

– Föreställningen om den kommunala verksamheten går ju tillbaka till kommunallagen från 1860-talet när den kommunala verksamheten var väldigt begränsad och framförallt hade man inga anställda i kommunerna då. I dag är ju föreställningen att de förtroendevalda har ansvar för allting som sker ända ner i kapillärerna. I praktiken kan det inte fungera när man har en kommunal verksamhet som ser ut som det gör idag, inklusive landstinget med över en miljon anställda, över tusen bolag och så vidare, säger Inga-Britt Ahlenius som är ny gästprofessor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Är whistleblower-funktionen ett bra sätt att få fram oegentligheter i en kommun?

– Det är säkert bra, men jag menar att det är otillräckligt. I grunden måste man se över kommunallagen för att tydligt reglera ansvaret mellan olika nivåer i kommunerna. Där man verkligen tydliggör vad som är politikernas ansvar och vad som är tjänstemännens ansvar, säger Inga-Britt Ahlenius.

Vad tänker du kring muthärvan här i Göteborg?

– Jag tycker det är uppseendeväckande, faktiskt. Jag förstår inte varför människorna i Göteborg inte tågar gatan fram och kräver kommunstyrelsens avgång, säger Inga-Britt Ahlenius.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".