Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio

12 sverigedemokrater utesluts ur partiet

1:16 min

Sverigedemokraterna beslutade vid sitt extrainsatta partistyrelsemöte att utesluta tolv personer ur partiet, uppger partiet i ett pressmeddelande. Bland dess finns Patrik Ehn och Daniel Rondslätt från Göteborg.

Bakgrunden till det extrainsatta mötet är den nolltolerans mot bland annat rasism som partiledaren Jimmie Åkesson initierade under hösten 2012.

Bland de som utesluts finns Patrik Ehn från Göteborg, som har uppdrag i Göteborgs kommunfullmäktige och i landstinget i Västra Götaland.

Enligt pressmeddelandet togs beslutet att utesluta Ehn med bred majoritet, 14 mot 3, i partistyrelsen.

"Uteslutningen grundar sig i att partistyrelsen gjort en samlad bedömning av Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremististiska organisationer i kombination med en lång rad olika uttalanden och händelser. Efter noga övervägande har partistyrelsen landat i slutsatsen att Patrik Ehns ideologiska hemvist inte är inom Sverigedemokraterna och att han därmed inte kan fortsätta som medlem", står det i pressmeddelandet.

Enligt partistyrelsen så har Ehn inte på ett trovärdigt sätt lämnat extremismen bakom sig.

Patrik Ehn uppmanas också att lämna sina förtroendeuppdrag i Göteborg och Västra Götaland.

– Partistyrelsen har gjort en samlad bedömning av Patrik Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremistiska rörelser och kombinationen av en rad utspel och olika händelser, förklarade partisekreteraren Björn Söder efter mötet.

Patrik Ehn har starkt stöd i regionen och själv varnat för följderna om han skulle uteslutas. Hur ser du på riskerna?

– Det återstår att se. Men för oss så handlar det om att vi gjort en samlad bedömning av Patrik Ehns bakgrund och de utspel han har gjort, och han har inte haft någon trovärdighet i sitt tidigare avståndstagande. Han har visat att han fortfarande har kontakter med extremistiska partier, till exempel NPD i Tyskland, sade Söder.

NPD står för Nationaldemokratische Partei Deutschlands och är ett nynazistiskt parti.

Finns det en risk för att hans partikamrater i Västra Götaland följer med honom och att partiet splittras?

– Jag tror inte att det blir någon partisplittring, men om det är partikamrater som följer med Patrik Ehn återstår att se. Men när alla får klart för sig vad som är grunderna är för uteslutningen skulle jag bli förvånad om de lämnar partiet, men i så fall gör de ju rätt, sade Björn Söder.

– Jag är överraskad över att partiet tog ett så oklokt och ogrundat beslut. Många av de anklagelser som har förts fram mot mig är ogrundade, och det vet partisekreteraren också att de är, säger Patrik Ehn.

Ehn syftar särskilt på anklagelserna om att han under sin tid i Sverigedemokraterna skulle ha haft kontakt med det tyska högerextrema partiet NDP, något som partisekretare Björn Söder anförde som ett av de främsta skälen till uteslutningen. Ehn förnekar att han haft sådana kontakter.

– Nej. Det är helt felaktigt.

Vad tror du ligger bakom beslutet?
– Du vet hur politik fungerar och vad politik handlar om egentligen.

Ni är tolv personer som utesluts, vad säger du om det?
– Jag vet inte, jag känner inte till de andra fallen, förutom min politiske sekreterare Daniel Rondslätt. De andra fallen kan jag inte uttala mig om. Men jag är oroad över den anonyma angiverikultur som sprids i partiet och där man väljer att gå på ogrundade uppgifter. Det är mycket oroande och väldigt rättsosäkert när partikamrater kan anmälda varandra och partistyrelsen tar ogrundade beslut.

Patrik Ehn säger att han ännu inte har bestämt om han kommer att sitta kvar på sina förtroendeposter i region och kommun.

– Det får jag fundera över.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista