Kryssningsfartyget Aida i Göteborgs Hamn våren 2012. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Färre kryssningsfartyg till Göteborg

Cecilia Carlsson, Göteborgs Hamn: "Kryssningstrafiken viktig för staden"
1:14 min

Kryssningstrafiken i Göteborg minskar kraftigt efter flera års stadig uppgång. Ungefär hälften så många kryssningsfartyg kommer hit i år jämfört med förra året.

– Förra året hade vi sjuttio, i år är det trettiosex. Och vi ser framför allt två förklaringar till det här: den ena är att ett rederi som heter Classic International Cruises har ekonomiska problem och inte kommer hit i år. De hade fjorton anlöp hit förra året. Sedan kan vi också se generellt lägre bokningsläge när det gäller de engelska rederierna som har varit flitiga besökare i Göteborg de senaste åren. Vi tror att det beror på att vi funnits med på deras slinga i många år, och nu vill de variera sig och därför kommer det inte hit, säger Cecilia Carlsson.

Men det ser bättre ut inför nästa år, eftersom de redan nu har sjuttio kryssningar bokade i mars 2014. Det är dessutom stora fartyg det handlar om och Göteborgs Hamn AB räknar med över hundratusen passagerare.

Och trots att sjuttio kryssningsfartyg bland totalt elvatusen anlöp till Göteborgs hamn varje år inte verkar mycket, menar Cecilia Carlsson att kryssningstrafiken är viktig för staden:

– Turisterna spenderar en del när de är här, förra året spenderade de 55 miljoner kronor. Det är också många förstagångsbesökare som kanske inte hade åkt hit om de inte hade åkt på den där kryssningen. Och de kan i sin tur bli goda ambassadörer för Göteborg, säger Cecilia Carlsson.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".