Mikael Appelqvist är en av föräldrarna som är oroad över de planerade förändringarna. Foto: Lasse Nilsson/SR P4 Göteborg

Större klasser när Örgryte-Härlanda måste spara

Mikael Appelqvist, förälder: "Vi har fått ganska knapphändig information"
1:44 min

Stadsdelen Örgryte Härlanda ska spara tio miljoner kronor i sina grundskolor. Bland annat ska klass-storleken öka från i genomsnitt 24 elever till 26 elever. Föräldrarna till eleverna på Rosendalsskolan i Björkekärr.

I Rosendalsskolan i Björkekärr finns förslag på 32 respektive 33 elever i två fjärdeklasser till hösten, vilket skapat protester bland föräldrar. Mikael Appelqvist är en av dom som ska uppvakta stadsdelspolitikerna ikväll

– Vi har tyvärr fått ganska knapphändig information om hur den pedagogiska verksamheten är tänkt att bedrivas. Och vilka konsekvenser det får för lärarnas arbetsmiljö. Men att det blir bråkigare och större risk för osämja inom klassen och så, det känns som en självklarhet, säger föräldern Mikael Appelqvist.

Runt en halv miljon kronor sparas då tre tredjeklasser föreslås bli två fjärdeklasser.

– Jag känner mig tvungen att lägga ett förslag utifrån de ekonomiska ramarna som vi har. Detta är ett förslag som i mitt tycke är det minst kännbara, säger Hans Svensson som är rektor på Rosendalsskolan

Kommer det att fungera med så många barn i en klass?

– Ja, om jag inte hade trott på att det skulle fungera skulle jag aldrig lägga förslaget. Men jag är väl medveten om att det kommer att bli svårare att ha en klass på , säger Hans Svensson.

Sammanlagt ska tio miljoner kronor sparas i stadsdelen, vilket motsvarar tre procent. Två miljoner sparas när Fräntorpsskolan stängs, högre klass-storlekar och en jämnare fördelning av elever är andra förslag.

– Under lång tid har vi gjort ganska stora prioriteringar där vi har riktat oss framförallt till skolan. Nu ser vi att det kostar för mycket på våra andra verksamheter. Då behöver vi vara lite mer sparsamma, säger stadsdelsnämndens ordförande Daniel Bernmar (V).

På Rosendalsskolan har det blivit protester - hur ser du på det?

– Då får rektor tillsammans med oss som huvudman föra en diskussion om hur vi kan lösa detta på bästa sätt och det kommer vi göra under den här veckan och under våren här, säger Daniel Bernmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".