Kenneth Krantz är regionchef för svenskt näringsliv. Foto: Adam Samara/SR P4 Göteborg

Försiktig optimism bland företagarna i Västra Götaland

Kenneth Krantz, Svenskt näringsliv: "Man behöver prylar på vissa marknader"
1:33 min

Företagarna i Västra Götaland ser försiktigt positivt på framtiden - trots att produktion och sysselsättning i Västsverige ser sämre ut än på många andra håll i landet. Det visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning Företagspanelen som presenterades idag.

– För att i Västra Götaland ligger en stor del av våra exportföretag. Vi har hela fordonsindustriklustret som ligger här. Det är lite det vi ser tror jag, säger Göran Grahn som är konjuktursexpert på Svenskt näringsliv.

Det är just tunga industrier och exportföretag som det går knakigt för. Svenska kronan är stark så våra bilar blir dyra, och den europeiska marknaden där många av våra varor ska säljas är fortfarande orolig.

Men enligt Svenskt näringslivs undersökning är de västsvenska företagen ändå försiktigt optimistiska. Bland de drygt 400 företag som svarat, så tror de flesta att produktionen kommer vara stabil eller till och med öka den närmsta tiden. Och flera hoppas kunna anställa fler.

Men företagarnas framtidstro skiljer inom regionen, förklarar Kenneth Krantz som är regionchef för svenskt näringsliv i Västra Götaland.

– Det brukar vara Göteborgsregionen och Sjuhärad, det är de starka delarna när det gäller näringslivet. Det går väl lite sämre för Skaraborg och Fyrbodal, säger Kenneth Krantz.

I Göteborg och Sjuhärad har man en större bred på olika typer av företag, och klarar sig därför lite bättre menar Kenneth Krantz.

– Är man väldigt tung på bara tillverkning då kan det slå rätt hårt. På orter med en dominerande arbetsgivare och det händer något då kan det slå rätt ordentligt.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".