Patrik Ehn. Foto: Jonna Burén/SR Göteborg

Osäkert om Ehn och Rondslätt blir kvar som politiska vildar

1:11 min

Det är fortfarande oklart om Patrik Ehn och Daniel Rondslätt, som uteslöts ur Sverigedemokraterna igår, kommer att sitta kvar som politiska vildar i regionfullmäktige i Västra Götaland. Hanna Wigh, som är SD-ledamot i fullmäktige anser att partiet har gett dem två en tydlig signal.

En stor spricka verkar råda inom Sverigedemokraterna i väst. Partistyrelseledamoten Hanna Wigh, som var med och beslutade om Patrik Ehns uteslutning, menar att det i formell mening inte kommer att hållas något gruppmöte i Göteborg på tisdagskvällen.

– Jag kommer inte åka på något möte. Det här mötet har inte blivit utkallat enligt stadgarna. Mötet är kallat av Patrik Ehn och han är inte medlem i partiet längre, säger Hanna Wigh, regionfullmäktigeledamot i Västra Götaland, till TT.

Hon ifrågasätter att Patrik Ehn utsett en vice gruppledare, vilket han gjorde skriftligen till regionen i fredags. Wigh menar att den utnämningen inte är giltig eftersom gruppen inte fattade beslutet.

Kan Patrik Ehn fortsätta som gruppledare?

– Absolut inte. Han är utesluten ur partiet och partiet uppmanar honom att lämna alla platser.

Men om regiongruppen beslutar så?

– Jag finner det som väldigt osannolikt, säger Wigh.

Måndagens uteslutning av Patrik Ehn ser Hanna Wigh som "solklar".

– Det var bortom alla tvivel. Ärendet som lades fram i går presenterade med all önskvärd tydlighet att Patrik Ehn fortfarande hyser de åsikter som fanns på 80-talet, säger Hanna Wigh.

Västekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista