1 av 4
Jessica Karlsson Fridén är teamledare på Angered arena. Foto: Hanna Sandgren/SR P4 Göteborg
2 av 4
Angered Arena. Foto: Hanna Sandgren/SR P4 Göteborg
3 av 4
Hoppbassäng. Foto: Hanna Sandgren/SR P4 Göteborg
4 av 4
Den nya arenan i Angered. Foto: Hanna Sandgren/SR P4 Göteborg

Angereds arena ska vara till för alla

Jessica Karlsson Fridén: "Man ska ta med sig glädje härifrån"
3:50 min

Om några veckor invigs den nya arenan i Angered. Det första spadtaget till is- och badanläggningen togs för nästan exakt två år sedan.

– Angered arena är framförallt för folk i nordost, men jag skulle gärna se att övriga Göteborg tar sig hit, för här är fint, säger Svante Thun som är projektledare på Higab som byggt arenan.

På arenans tre våningar finns gym, friidr

ottshall, ishall och en simhall med tränings-, rehab- och motionsbassänger, liksom hopptorn och relaxavdelning.

– Badet är till för alla, främst för barn och ungdomar. Vi vill gärna öka simkunnigheten här i nordost, säger Jessica Karlsson Fridén som är teamledare för badet.

I en stor grön sal, det så kallade aktivitetstorget, erbjuds 90 timmar gratis aktiviteter i veckan för barn och ungdomar. Torget blir ett skyltfönster för arenans egen aktivitet och dessutom kan föreningar hyra in sig i lokalen.

– Allting som har med gemenskap och rörelse att göra, till exempel dans och gymnastik, säger Jessica Karlsson Fridén.

Inför utformandet av anläggningen anordnades en arkitekttävling där sex byråer tävlade. Vinnande ur striden gick Peter Erséus och hans byrå Erséus Arkitekter.

– Vi blev väldigt glada att få utforma en anläggning i Angered - ett område som behöver uppmärksamhet, idéer och projekt som gör att det blir en levande stadsdel som aktiverar människor och ser till att manhittar platser att mötas från olika kulturer och sammanhang. Anläggningen tillgodoser många människors behov och intressen - det här huset rymmer ju så många olika saker, säger Peter Erséus.

Arenan består av grå betong, men ändå möts vi av starka pastellfärger överallt. Omklädningsrummen är orangea, gymmet grönt och simhallen mörkblå.

– Det är väldigt färgglatt och det är också en ganska enkel grundton med naturfärgad betong. Det är vackert och hållbart, men för att förgylla det har vi satt till kraftiga färger - det blir en palett av regnbågens alla färger.

Två skolklasser provåker isen i ishallen. Rinken har fulla mått för ishockey, konståkning och allmänhetens åkning. Ishallen har plats för 300 personer på en mindre läktare, men i simhallen saknas läktarplatser. Det beror på att arenan främst ska vara till för aktivitet - fokus ligger på själva utövandet, menar både Svante Thun och Jessica Karlsson Fridén.

– Folk ska bli aktiva, få röra på sig, träna, hitta vägar till idrottsföreningar. Här ska man visa vilka alternativ som finns och få med folk i klubbar och föreningar eller träna för sin egen skull.

– Känslan ska vara att man vill röra sig, att man vill aktivera sig, kommer med i vår gemenskap och tar med sig glädje härifrån, säger Jessica Karlsson Fridén.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".