sfaltläggare avhyses av polis. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Samarbete över kommungränserna ska stoppa asfaltsläggare

"I och med samarbetet vet vi vet var de slår sig ner någonstans "
1:34 min

Ett säkrare vårtecken är själva våren är numer de Irländska och brittiska asfaltläggare och stensättare som med lock men även hot erbjuder sina tjänster. Men nu har Göteborg , Mölndal, Härryda och Partille och flera myndigheter som polisen, kronofogden och skatteverket gått samman för att bli av med asfaltläggarna i deras husvagnar.

--Problemet är ju att de oftast ställer upp sig på ställen där de inte får. De skräpar ner och det kan bli väldigt kostsamt för samhället och markägarna där de har stått, säger poliskommissarie Anna Rosenberg.

– Det är inte ovanligt att det förekommer en hel del hot och bedrägerier i samband med de arbeten de gör hos villaägarna.

Som vanligt gäller: låter det för bra för att vara sant så är det säkerligen inte sant.

Förra året lockades flera villaägare med stensättning men när de hämtat ut uppemot 80 000 kronor för materialet blev inte endaste sten lagd. Plattläggarna var borta med pengarna.

Med samarbetat ska det gå snabbare att avhysa asfalstläggarna. Vanligtvis kostar det markägaren 600 kronor per person att avhysa dem men nu kan kronofogden göra utmätningar direkt för att bekosta det och så har de med sig polisen .

Och som fastighetsägare hjälper det inte alltid att säga nej

--Förra året hade vi faktiskt flera fall där fastighets- eller villaägarna hade sagt nej men när det kom hem dagen därpå så stod de och arbetade i trädgården, säger Anna Rosenberg.

Vilken mardröm. Vad gör man då?

--Ja, vad gör man? Det blev väldigt hotfulla situationer och polisen blev inblandad.

Chefen för kunskapscentrum i Göteborg Bengt-Olof Berggren hoppas att samarbetet ska bära frukt

--Vi hjälps åt, vi underrättar varandra och vet var någonstans de slår sig ner, säger Bengt-Olof Berggren. Vi hoppas vara så uthålliga så att de inte finner att de har någon anledning att vara kvar i den här delen av Sverige utan att de åker någon annanstans. Helst att de åker hem och tar hand om sina familjer och skaffar sig en försörjning på något annat sätt, tycker Bengt-Olof Berggren.

Till exempel finns asfaltläggare just nu på Norra Älvstranden som troligtvis avvisas idag.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".