Efterfrågan på läxhjälpare är stor. Foto: Maja Jakobsson/Scanpix

Allt fler söker privat läxhjälp

"Det finns nog inte så mycket tid till hjälp i skolan"
1:16 min

Sedan årsskiftet kan man göra skatteavdrag för läxhjälp även för gymnasieelever. Det har gjort att efterfrågan på folk som kan jobba som läxhjälpare har ökat. Andréa Zanders är 15 år gammal. Hon får läxhjälp en gång i veckan.

– Jag tycker det är jätteskönt för då får man gjort saker hemma som man inte hunnit i skolan, säger Andréa Zanders.

Andréa Zanders säger att hon har haft problem med matten och att hon länge låg efter i skolan men sedan hon började med läxhjälp går det mycket bättre. Hon är 15 år gammal, går i nian på Nygårdsskolan och börjar gymnasiet till hösten. Med regeringens nya regler kan hon fortsätta med läxhjälpen även i höst. Sedan årsskiftet har RUT-avdraget för läxhjälp nämligen utvidgats och omfattar nu även elever på gymnasiet. Tidigare har familjer kunnat göra avdrag för läxhjälp inom ramen för barnpassning men då endast på grundskolan.

Efterfrågan på läxhjälpare är stor. En titt på arbetsförmedlingens hemsida visar att det har dykt upp 27 lediga jobb som läxhjälpare i och runt Göteborg sedan årsskiftet. Isa Wigge är 24 år gammal och studerar till cilvilingejör i bioteknik på Chalmers. Hon har jobbat extra som läxhjälpare i ett och ett halvt år och hon har hjälpt Andréa sedan i höstas.

– Det har dykt upp fler uppdrag som man kan söka. Det märks att det är fler som vill ha hjälp. Jag tror att det dels beror på rut-avdraget, men också att det inte finns så mycket tid för eleverna att få hjälp i skolan, säger Isa Wigge.

Arbetsförmedlaren Jörgen Nordgren säger att de från Arbetsförmedlingens sida har sett en ökning av antalet ansökningar efter läxhjälpare sedan årsskiftet.
– Men det är gott om studenter på högskolorna och på lärarprogrammen, så jag tror inte att de här företagen har svårt att få tag på personal, säger Jörgen Nordgren.

Elina Haimi
Elina.haimi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".