”Riv Valhalla för nytt Scandinavium”

1:12 min

Att Göteborgs nya inomhusarena byggs på Valhallabadets mark. Att Valhallabadet rivs och ett nytt bad byggs vid Frihamnen. Det är huvuddragen i det förslag till ett nytt Scandinavium som Göteborgs stadsbyggnadskontor har tagit fram.

Scandinavium som stod färdigt till Göteborgs 350 årsfirande 1971 har nu tjänat ut, det är de flesta politiker och tjänstemän i Göteborg överens om. En ny arena är under utredning och utredningen har nu kommit så långt att byggnadsnämndens politiker nu fått ett tjänstemannaförslag om var den nya arenan bör byggas.

Valhalla idrottsplats, Burgårdsområdet och Valhallabadet är de tre platser som tjänstemännen tittat på. Man har då kommit fram till att det bästa är att Valhallabadet rivs och ett nytt Scandinavium byggs på badtomten. Den nya arenan får då bra förbindelser med Svenska Mässan. Och det är viktigt att allt finns under ett tak: såväl hotellsskraporna, Svenska Mässans alla ytor som själva evenemangsarenan. 

"Allt under ett tak" blir förmodligen de kommande deceniernas vinnande koncept när det handlar om att kapa åt sig stora inomhusarrangemang i Sverige och Norden. Att bygga den nya arenan på Valhallabadets mark ligger helt i fas med budgetmålen för ett nytt arenabygge enligt stadsbyggnadskontoret. Och väljer man badtomten så påverkas inte heller Valhallagatans sträckning mellan Skånegatan och Gårda.

Stadsbyggnadskontoret skiver i sitt utlåtande att Valhallabadet, som byggdes på 1950 talet, dras med eftersatt underhåll och man föreslår att ett nytt stort bad byggs någonstans i Frihamnsområdet. Den nya inomhusarenan kan stå färdig till Göteborgs 400 årsjubileum 2021. Arenan kan få upp till 18 000 fasta åskådarplatser och kommer att kosta cirka 1,5 miljarder kronor.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista