Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg

Nästan omöjligt med mobilsamtal i nytt passivhus

Patrik som bor i passivhus i Alingsås: "Nästan så att jag väljer att inte svara"
2:14 min

Det är i stort sett omöjligt att föra ett telefonsamtal i ett av de helt nybyggda passivhusen i centrala Alingsås. P4 Göteborg fortsätter sin kartläggning av mobiltelefonitäckningen i vårt område.

– Det är jätteirriterande. I princip varje samtal varje dag bryts. Och så får man ringa upp för att det bryts, säger Patrik som flyttade in i sin lägenhet i centrala Alingsås i höstas.

Patrik och de andra hyresgästerna flyttade in i passivhuset på Paradisgatan i Alingås i september förra året. Och problemen att prata i mobiltelefon började på en gång.

– Det är nästan så man väljer att inte svara, för om jag svarar så kommer det bli så dålig täckning och jag kommer behöva gå ut på altanen i minusgrader som det är nu. För på altanen är det bra täckning. Men så länge jag sitter i soffan så kan jag inte prata.

Enligt Jenny Bengtsson som är kommunikatör på Alingsåshem förstod man ganska tidigt att det var svårt att koppla upp sig mot mobilnätet i det nya huset. Passivhus har lite tjockare väggar än vanliga hus eftersom de saknar uppvärmingssystem. Men bostadsbolaget har fler passivhus och Jenny Bengtsson framhåller att Patriks hus är den enda byggnaden där problemen är såhär stora. Hon berättar också att alla hyresgäster i huset inte har lika stora problem som Patrik.

– Det här låter kanske lite cyniskt. Men vi är ju inte mobiloperatörer. Det är ju egentligen inte vårat ansvar att se till så att hyresgästerna har optimal mobiltäckning. Vi tillhandahåller fiber ända in i lägenheten. Man är välkommen att använda ip-telefoni eller fast bredband som ingår i hyran, säger Jenny Bengtsson.

P4 Göteborg
p4goteborg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".