Foto: Jonna Burén/SR Göteborg

Sverigedemokraterna Ehn och Rondslätt stannar kvar

Varken Patrik Ehn eller Daniel Rondslätt (SD) tänker följa uppmaningarna om att ställa sina platser i regionfullmäktige till partiets förfogande.

Även Patrik Ehn tänker sitta kvar på sina mandat i Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalands regionfullmäktige.

– Men jag har inte för avsikt att obstruera partiets kommunala och regionala arbete. Det är ju jag själv som har tagit fram budgetförslagen. Nu tar jag sikte mot Europa, det blir mitt nya fokus, säger Patrik Ehn till P4 Göteborg.

Michael Andersson, lokal ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal, tror att uteslutningarna av Ehn och Rondslätt kan leda till avhopp från Mölndals kommunfullmäktige.

– Från i måndags har det ringt ett femtiotal personer som är upprörda och funderar på att minska sitt engagemang i partiet eller lägga av helt. De tycker det är en väldig toppstyrning och de funderar på att hoppa av, säger Michael Andersson.

Michael Andersson är själv kritisk till uteslutningen av samma anledning. Han pratar om dubbla måttstockar och att inte alla medlemmar behandlas lika. Som exempel tar han händelserna i november förra året när riksdagsledamöter för SD bland annat beväpnade sig med järnrör.

– Ja, jag jämför det med de här uteslutningarna, jag tycker att det var minst lika allvarligt det som hände uppe i Stockholm den festnatten med de tre personerna. Det känns som det är skillnad på folk och folk.

Daniel Rondslätt tänker inte följa regionfullmäktigegruppens uppmaning om att genast ställa sin plats i regionfullmäktige till partiets förfogande, utan blir kvar.

– Inledningsvis i alla fall, jag har ju fortfarande motioner i systemet, så jag tycker jag har en särskild anledning att vara kvar av det skälet, säger Daniel Rondslätt.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista