Foto: Fredrik Sandberg/Sveriges Radio

Så ska dricksvattnet i Göteborg säkras

Lena Blom, Göteborgs stad: "Risk att avloppssystemen inte hinner med"
1:20 min

För oss i Sverige är det självklart att kunna dricka vatten direkt ur kranen. Men för att det ska gå även i framtiden ingår Göteborgs stad i projektet VISK - "Virus i vatten - skandinavisk kunskapsbank".

– Syftet med VISK är att lära sig att tänka hur man ska arbeta för att minska samhällets sårbarhet för att vattenburen smitta ska spridas, säger Lena Blom som är projektledare på Kretslopp och Vatten i Göteborgs stad.

Forskare från Sverige, Norge och Danmark har under tre års tid jobbat med frågan om hur dricksvattnet ska säkras. I Göteborg kommer större delen av vårt dricksvatten från Göta älv. Enligt Lena Blom ser man ganska ofta idag en mikrobiologisk påverkan i vattnet. Det handlar om virus, parasiter och bakterier. De rensas bort i reningsverk, men det kan bli värre framöver i och med klimatförändringarna.

– Det är stor risk när det regnar väldigt mycket att avloppssystemen uppströms inte hinner med, säger Lena Blom. Avloppsverken är kanske inte dimensionerade för de här häftiga regnen som kan bli vanligare i ett förändrat klimat framöver. Det är den risken vi försöker hantera i god tid.

Inom VISK har det startats en sorts handbok för hur vattnet kan bevaras fräscht. Den ger råd om till exempel hur avlopp kan byggas säkrare och riktar sig först och främst till kommuner.

Vad ser du som de största utmaningarna för att få ett bra dricksvatten?
– Den största utmaningen är väl att behålla ett bra råvatten även i framtiden när vi kanske kommer att ha ännu fler häftiga regn. Därför behöver vi skydda våra vatten, säger Lena Blom.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".