Anne-Marie Wennberg, områdeschef för kliniken för medicin och geriatrik och akuten vid Östra. Foto: Epp Anderson/SR.

Fortsatt överfullt på Östra sjukhuset

Områdeschef Anne-Marie Wennberg: "Det är alltid som värst just nu"
1:41 min

Problemen med överbeläggningar fortsätter på Östra sjukhuset i Göteborg, trots att skyddsombuden larmade för flera veckor sedan. Nu hoppas sjukhusledningen att exempelvis tillfälliga avdelningar ska lätta på trycket.

För två veckor sedan larmade de fackliga huvudskyddsombuden Arbetsmiljöverket och sjukhusledningen och krävde bland annat fler vårdplatser, överbeläggningsstopp och att personalen får sina lagstadgade raster och vila.

Men även den här veckan är det överfullt i väntrum och avdelningar. Ann-Marie Wennberg är områdeschef för kliniken för medicin och geriatrik och akuten vid Östra där de största problemen finns. Hon säger att problemen är högt uppe på agendan hos sjukhusledningen.
– Det vi sätter till i resurser nu är i vårdavdelningar i beredskap i våra sjukhus och vi tillsätter resurser till verksamhetsområde medicin på Östra men jag kan inte gå in på detaljer vad det innebär, säger Anne-Marie Wennberg.

Grundproblemet att det så ofta är överbeläggningar på Östra måste väl ändå bero på att det finns för få vårdplatser?
– Det här förändrar sig över året - den värsta tidpunkten är just nu.

Det är alltid så att många söker vård just i perioden januari till mars/april men i år har vintern varit extra tuff med mycket influensa och kräksjuka. Det har lett till ständiga överbeläggningar på medicinkliniken och på akuten på Östra och fastän sjukhusets vårdavdelning i beredskap öppnats flera veckor i år så anser inte huvudskuddsombuden att det räckt.


Sjukhusledningen
svarade i går på fackens tidigare krav men än har inte huvudskyddsombuden hunnit gå igenom svaret och bestämt sig för hur man ska gå vidare.
Bland annat tänker sig sjukhusledningen att ambulanser ska dirigeras till sjukhus med mindre beläggning och att avdelningar får ta emot patienter som egentligen hör till andra vårdavdelningar. Något som redan sker i dag.

Ett annat problem för Östra är den kraftiga ökningen av akutpatienter.

– När vi tittar på våra akutintag så har vi de senaste tre åren en ökning till akuten på Östra med 33 procent medan ökningen till Sahlgrenskas akut varit tre procent, säger Wennberg.

Vad ni varför?

– Vi undersöker även det, säger områdeschef Anne-Marie Wennberg.


Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".