1 av 2
Polis vid en fotbollsmatch mellan Helsingborgs IF och Malmö FF på Olympia i Helsingborg. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
2 av 2
Björn Eriksson. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Vill att matcherna spelas utan polisnärvaro

"Kostnader för poliser som faktiskt inte behövs"
2:20 min

Öka insynen i polisens prioriteringar inför och under stora matcher och låt de flesta matcherna spelas utan poliser närvarande. Det är några av förslagen i den utredning som Björn Eriksson, nationell samordnare mot huliganism, har lett.

– Vi menar att på vanliga lugna matcher så är arenaägare i stånd att sköta det här på samma sätt som man gör i England och Tyskland, säger säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson är nationell samordnare mot huliganism och överlämnar nu på morgonen sin utredning kring hur brottslighet i samband med idrottsarrangemang ska bekämpas.

– Vi är övertygade om att klubbarna klarar det här. Om det sedan är en högriskmatch och det görs en bedömning att det behövs poliser får man kalla in det. Men att det i dag förekommer poliser som man i vissa fall debiterar kostnader för som faktiskt inte behövs gillar vi inte.

Det är en segdragen fråga huruvida idrottsklubbar som drivs som aktiebolag ska betala för polisinsatserna själva eller inte. Den  behandlas dessutom i en egen utredning – men Björn Eriksson har alltså ändå valt att komma med förslag. Han vill att en prövningsnämnd ska avgöra om och i vilken utsträckning en polisinsats behövs.

– Det får inte vara så att polisen gör en hotbedömning som kanske är hemlig och så kommenderas det en massa poliser och så kommer det en räkning och klubben svävar i en allmän undran om varför polisinsatsen var så stor. Man måste alltså hitta ett system där man kan föra en diskussion om vad som är av den karaktären att polisiär närvaro är behövlig, säger han.

"Mer glädje för pengarna" heter slutbetänkandet som innehåller en rad förslag som enligt Björn Eriksson har fokus på den majoritet av publiken som inte är huliganer. För att de ska få lugn och ro föreslår han exempelvis att den som är berusad inte ska få komma in på en arena.

I utredningen finns också flera förslag på hur kriminella grupper som infiltrerar idrottsklubbar, skaffar sig makt och hotar och trakasserar ledande personer ska motarbetas – något som Björn Eriksson skriver om på DN debatt i dag.

Vanliga klubbmedlemmar måste våga anmäla den här typen av kriminell verksamhet, tycker han bland annat.

– Det finns inget system annat än att vi engagerar oss och hittar strategier för att försvåra för ett kriminellt inflytande. Sedan kan det finnas hjälpmedel av olika slag. Jag är inte anhängare av att man kan köpa ett medlemskap dagen före årsmötet, bli medlem och därmed få rösträtt och därmed skaffa sig dominant inflytande på en årsstämma.

Men hur stort är det här kriminella inflytandet?

– För stort. Tar du till exempel VD, sportchefer och andra så har över 40 procent utsatts för den här typen av hot under det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".