Från och med i dag kan du lämna in din deklaratíon. Foto: Scanpix

Skjut inte upp deklarationen

Martin Pernheim, Skatteverket: "Tipset är att deklarera så tidigt som möjligt"
1:15 min

Med start i dag kan man börja deklarera elektroniskt och få reda på om man får återbäring eller kvarskatt. Närmare 7,6 miljoner människor ska deklarera i år. Det är fler än någonsin tidigare.

I dag är en dag vissa bävar inför och andra kanske ser fram emot.

– Vi vet att när man lämnar på papper så ökar risken att man har fyllt i fel rutor, och salderat fel. Det är fyra gånger så vanligt att det blir fel om man deklarerar på papper med olika blanketter, säger Martin Pernheim som är skatteinformatör på Skatteverket i Göteborg.

Martin Pernheim ser helst att man deklarerar elektroniskt. Då sker alla uträkningar automatiskt.
Nytt för i år är att det är förtryckt på deklarationen hur mycket rot- eller rutavdrag man har använt sig av. Sedan förra året kan man också få skattereduktion för gåvor till vissa organisationer, vilket också redan är noterat på årets deklaration.

Martin Pernheim säger att det är vanligt att man deklarerar väldigt sent.

– Det är ungefär som tandläkarbesök, man väntar in i det sista. Har man lite mer komplicerade deklarationer ska man göra det så tidigt som möjligt. Om man kommer den andra maj, som är sista dagen att deklarera, så är det väldigt tjockt. Tipset är egentligen att deklarera så tidigt som möjligt, säger Martin Pernheim.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".