Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen tvingas svara på Skolinspektionens kritik

Publicerat torsdag 21 mars 2013 kl 11.38
Göteborgs kommun måste bland annat utvärdera skolornas resurstilldelning. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Göteborgs kommun försöker nu förklara vad den gör för att rätta till bristerna i skolan. Kommunens svar kommer efter Skolinspektionens kritik om att för många lämnar grundskolan utan fullständiga betyg och att utbildningen inte är likvärdig i olika skolor och områden.

Skolinspektionen beskrev i höstas hur vissa stadsdelar och skolor i Göteborg har sämre elevresultat, trots att de får en större del av resurserna.

Skolinspektionen efterlyste då ett samlat grepp för att höja kvalitén, bland annat ökat stöd till elever som behöver det.

Kommunen förklarar nu vad som ska göras. Under våren får de skolor som har sämst elevresultat 29 miljoner kronor till förstärkningar, som P4 Göteborg tidigare berättat, och under våren kommer en handlingsplan för att utveckla ledarskapet i skolan.

Nya arbetsgrupper med skolledare och tjänstemän ska hitta förbättringar. Skolor ska utbyta erfarenheter. Undervisningen ska utvärderas och mer av den ska erbjudas på modersmål. Tre skolor testar längre skoldag för vissa elever och hjälp med läxläsning. Och så ska kontakten med vårdnadshavare bli bättre.

Kommunen ska ta fram nya riktlinjer för hur nyanlända barn och elever tas emot. I höst införs sedan särskilda skolutskott där stadsdelspolitikerna kan fokusera mer på skolfrågor.

Sist - men inte minst - ska Göteborgs kommunledning utvärdera skolornas resurstilldelning.

Kommunledningen får i samband med svaret en känga av den borgerliga oppositionen för att elevresultaten blivit sämre, trots återkommande kritik från skolmyndigheter. Och just idag föreslår oppositionen en Nystart för skolan i 34 punkter. De flesta har framförts tidigare, men en nyhet är att lärarsekreterare ska införas för att lärare ska slippa administration.

FOTNOT
I samband med kommunens yttrande till Skolinspektionen skriver den borgerliga oppositionen: "Det är uppseendeväckande att den kritik som framfördes för sex år sedan inte har åtgärdats och att resultaten har fortsatt att försämras." Oppositionen hävdar att skolan i Göteborg är underfinansierad och att det krävs en skolpeng med öronmärkta pengar till skolan.

Nya skolutskott kommer inte att leda till en bättre styrning, snarare tvärtom, anser oppositionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".