Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SU-ledningen vill testa säsongsavdelning

Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 10.14
Facket: "Egentligen är det fler vårdplatser som behövs"
1:52 min
Foto: Jurek Holzer/Scanpix

För att lätta på trycket av alla överbeläggningar på Sahlgrenska universitetsjukhuset funderar dess ledning på att pröva något helt nytt - en säsongsavdelning. Men facket anser att vårdplatsbehoven är större än så.

– Man har i ledningen talat om att ha någon form av säsongsavdelning, säger områdeschefen för medicin, geriatrik och akuten på Östra, Anne-Marie Wennberg. Där kan man när det är som mest tryck under en viss period ha fler vårdplatser.

Är det då tänkt att det är personal som är van att arbeta med varandra som skulle finnas på den här avdelningen?

– Vi får titta på detta hur det kommer att bli men det är något som diskuteras,säger Anne-Marie Wennberg.

Och mest tryck brukar det vara i januari fram till mars/april, men även på somrarna kan det bli toppar. Ingen vet ännu hur en säsongsavdelning skulle fungera men det skulle vara ett aternativ till de vårdavdelningar i beredskap, vib-ar, som ibland öppnas vid de tre stora sjukhusen, säger Elisabeth Flygare samordnare för Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset SU.
– På något sätt känns det som vårdavdelningar i beredskap har överlevt sig själva i att vara den enda lösningen när vi har så ont om vårdplatser som vi har, säger hon.

Det har försvunnit drygt hundra vårdplatser från SU 2011 och det lever man fortfarande med, säger Elisabeth Flygare.
– Med tanke på att vi har en befolkningsökning i Göteborgsregionen med drygt 10 000 personer per år så ökar ju också trycket på oss varje år. Då känns det inte relevant att vi har den låga vårdplatsnivån som vi har.

Hur hade det varit med en säsongsavdelning?
– Med tanke på hur svårt det är att rekrytera personal som vill jobba här konstant så vet jag inte hur lätt det är att rekrytera någon som bara skulle jobba några månader - men jag vet ju inte heller hur det är tänkt.
--Vi skulle önska att vårdavdelningen i beredskap öppnades och sedan hölls öppen hela tiden - då blir det en form av säsongsavdelning.

Eva Kärrman, ordförande för Kommunal på SU Östra menar att i nuläget svajar det när man stänger ned avdelningen när söktrycket börjar trappas av och patienterna flyttas ut.
– Sedan är den stängd i två dagar och så fylls det på med patienter och så får vi bemanna upp igen. Den här ryckigheten gör ju också att personalen aldrig får någon arbetsro, Kärrman.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".