Ny utställning om romernas historia

Bagír Kweik, initiativtagare: "Det är viktigt att romerna får se sin historia"
1:19 min

"Vi är romer!" - Det är namnet på en utställning som öppnar imorgon på Göteborgs Stadsmuseum. Det handlar om människorna bakom myten - om romers vardag och historia, berättad av romerna själva.

– Romer har aldrig tillfrågats. Man har forskare som är experter på den romska frågan, som har studerat och kommit utifrån. Man har inte gjort sig besväret att fråga romerna själva. Här har man frågat romerna själva och det har resulterat i en utställning som blir helt unik och annorlunda, säger en av initiativtagarna Bagír Kweik.

Tanken är att femhundra år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje och sorg, traditioner, sagor, musik och framtidshopp, ska skildras i utställningen på Göteborgs Stadsmuseum.
"Vi är romer!" bygger framför allt på över hundra personliga berättelser från romerna själva.

– Du får till exempel träffa Athena som säger "det handlar om individen, inte om etnicitet. Jag är självständig, har inga komplex, kör med öppna kort och ber inte om ursäkt, säger Sofia Hultqvist, också initivativtagare till utställlningen.

Vilka reaktioner hoppas ni att utställningen ska väcka?
– Framför allt hoppas jag att en massa personer kommer att träffas, säger Sofia Hultqvist. Att man kommer att komma över det att man inte riktigt vågar fråga, för att man tror att vissa saker är väldigt känsliga.

– Det är viktigt för romerna själva att få se sin historia uppe på väggen, och få veta vem man är. Och för att få veta vem man är måste man få veta var man kommer ifrån, säger Bagír Kweik.Lars Gunnar Övermyr/Västekot
lars_gunnar.overmyr@sverigesradio.se
Vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".