Personal vid Sankt Pauli hemtjänst Foto: Epp Andersson/Sveriges Radio

Orken tryter hos hemtjänstpersonalen

Personalen: "Vi vet aldrig hur vi ska jobba"
1:36 min

Allt sjukare gamla, osäkra arbetstider och jobb varannan helg. Missnöjet med arbetsvillkoren har fått hemtjänsten i Örgryte-Härlanda att skriva protestbrev till det ansvariga kommunalrådet i Göteborg och nu även till regeringen.

Personalen kan inte längre planera sina liv. Nu gör fast anställd personal även de arbetuppgifter som timvikarierna gjorde förut och det är svårt att få någon framförhållning.

- Vi vet aldrig hur vi ska jobba mer än de fasta sex veckorna som är låsta, säger Eva Maria Nagler på hemtjänsten på Sankt Pauligatan.

Nästa sexveckorspersiond kan det bli ett helt annat schema.

- Det är inte bra för våra pensionärer eftersom de aldrig vet när vi kommer eftersom scheman ändras så. Folk har gått in i väggen för det här, säger Eva Maria Nagler.

En av dem är Pia Högkvist som just kommit tillbaka efter tre veckors sjukskrivning.

- Kroppen orkar inte med det. Jag fick gå hemma och hålla mig i väggarna. Läkaren sa att det är typiska symptom på att gå in i väggen. Det är för mycket att göra. Jag mår inte bra, konstaterar Pia Högkvist.

Högst tre gånger under de här sex veckorna kan personalen behöva göra ett resurspass - täcka upp för en kollega i ett annat hemtjänstlag och ska egentligen få reda på var och under vilken arbetstid senast dagen innan. Det oroar många och en del har till och med svårt att somna in kvällen innan ett resurspass.

- Det tror jag allihop känner är jättestressigt. Vi vet ju aldrig var vi ska vara upplever hon det som. Vi kan komma hit där vi jobbar och sen så kan de få för sig att det fattas någon på Olskoken och då får jag gå ner och jobba på Olskoken.

Kan du samma dag få reda på var du ska jobba?

- Ja. om vi har otur kan det bli så, fast senast klockan halv åtta samma morgon,säger Pia Högkvist.

Än så länge har bara två personer från Sankt Pauli hemtjänst gjort resurspass eftersom de har så många egna sjuka.

Det ansvariga kommunalrådet Anna Johansson har fått brevet:

- De de ger uttryck för är en frustration över sin situation. Det tycker jag vi ska ta på stort allvar.

Det har talats om mer pengar till hemtjänsten. Kommer det bli så?

- Jag tror att man kan säga att alla stadsdelar har ambitionen att förstärka äldreomsorgen. Sedan är det så att 2014 kommer att vara ett ekonomiskt väldigt tufft år för kommunen så vi får väl se vad vi mnäktar med ,säger Anna Johansson biträdande kommunalråd med ansvar för bland annat äldrefrågor.

Vad vill då Eva och Pia?

- Att vi får jobba som vi alltid har gjort och få arbetsro.Inte så att de sitter ovanför oss och hittar på saker,säger Pia Högkvist.

- Jag jobbar gärna någon helg då och då men inte varannan helg för vi har inget familjeliv kvar, konstaterar Eva Maria Nagler.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".