Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Tveksam nätsäkerhet på Sahlgrenska

Säkerhetschef: Att säga att det inte finns risker är naivt och oprofessionellt.
1:14 min

När sjukvårdsanställda använder Facebook och Twitter på sjukhusens datorer så innebär det att sekretessbelagd patientinformation kan läcka ut från vårddatorerna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar nu sjukvårdspersonal för att öppna internetsidor på sjukhusens datorer. Patientinformation och sekretessmaterial kan snabbt tömmas av obehöriga.

Anders Gidrup är säkerhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset som har över 17 000 anställda.

--Som säkerhetschef vore det både naivt och oprofessionellt att säga att det inte finns risker med att anställda går in på Facebook på jobbet.

Men hur stor är då risken för att sjukvårssekretess och patientinformation läcker ut från sjukhusdatorer som varit uppkopplade till sociala medier eller andra internetsidor.

Fia Edwards jobbar med informationssäkerhetsfrågor inom sjukvården på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och hon beskriver konsekvenserna för sjukvården av sådana här dataintrång, via exempelvis Facebook.

--Det kan leda till ett övertagande av datorn och sen står vägen öppen ut i hela regionens sjukvårdsnät. Intrånget kan också spridas vidare över hela landet, eftersom sjukvårdsenheterna numera är ihoppkopplade till stora IT-strukturer.

Det här låter väldigt allvarligt !

--Det är ett stort problem och dom som underskattar det borde göra en ordentlig riskanalys.

Säkerhetschefen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset Anders Gidrup säger att man är väl medvetna om de stora riskerna, och man jobbar med det här frågorna.

På Sahlgrenska satsar man mycket på utbildning av personalen enligt Anders Gidrup och han ser personalens kunskap och medvetenhet som ett väldigt bra skydd mot dataintrång via Facebook och Twitter.

Ännu har Sahlgrenska inte bestämt sig för ett förbud för internetsurfande på sjukhusets datorer. Men man övervakar tekniskt internettrafiken på sjukhusdatorerna.

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap anser däremot att det vore klokt med ett förbud när det gäller att använda jobbdatorer när man är ute på exemplevis Facebook.

Framförallt då på dem s.k. vårddatorerna där det finns mycket känslig information.

Tommy Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".