Framför den stora spanska montern var det trångt. Foto: Peter Stenberg/SR

TUR-mässan får många att drömma

"Det är så fantasieggande"
1:44 min

På söndagen avslutades den stora turist- och resemässan i Göteborg. Över 550 utställare, allt från Turkiet till Mölndal, fanns med för att marknadsföra sig och locka besökare.

En av många svenska kommuner på plats på Svenska Mässan var Halmstad där Malin Ågren arbetar för Halmstad & Co.

– Vi har ju väldigt mycket att pusha för och då tycker vi detta är en bra kanal. Jag har varit uppe de tre senaste åren. Då har man fått vara väldigt mycket på. I år upplever vi att besökarna kommer naturligt hit och har en konkret fråga. Det tycker vi är kul.

Nappar göteborgarna då?

– Ja, det tycker jag. Vi flörtar för fullt med dom, säger Malin.

En besökare som gillar att gå på TUR-mässan och drömma om kommande resor är Elisabet Eftring.

– Det är så fantasieggande. Vi söker alltid nya resor. Här får man mycket mycket än att bara sitta vid datorn och gå in på olika sajter. Det är lite tråkigt.

Inger Friis, som börjat resa ut i världen på äldre dar, hade broschyrer om Indien i sin kasse.

– Det är jätteroligt att gå runt här. Det är så mycket inspiration. Man plockar broschyrer på sånt man inte hade tänkt sig. Jag går gärna hit varje år.

550 utställare är inte riktigt lika många som i fjol. Däremot är länderna fler den här gången, 91 stycken. Mässansvariga Lisa Callert signalerar för att TUR-mässan kommer att förändras för behålla greppet.

– Det vi försöker jobba med väldigt mycket är att det ska finnas riktigt bra mässerbjudanden, s k deals. I år har vi 194 deals du kan handla för bara här på TUR-mässan, säger Lisa Callert som också säger att man ser över formatet i det utvecklingsarbete som inletts.

Att många gillar att resa och är beredda att lägga pengar på det är är Elisabeth Eftring och Göran Reinestam levande bevis på.

– Det är Turkiet om en vecka och det är Indien i höst som är inbokat. Island finns också med i tankarna.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".