Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De har picknick mot nedskärningar i skolan

Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 06.22
Hör debatten mellan Anna Johansson (S) och Helene Odenljung (FP)
(1:37 min)
Beatrice Åberg och Oskar Wallner på Hvitfeldtska gymnasiet. Foto: Anna Olofsson.

Just nu pågår en picknickdemonstration på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Det är gymnasieelever från bland annat Hvitfeldtska gymnasiet som på detta sätt vill visa sitt missnöje mot nedskärningarna inom de kommunala gymnasiekolorna.

Initiativet kommer från elever på Hvitfeldtska gymnasiet som på några veckor fått med sig elever från andra skolor och samlat in 800-900 namnunderskrifter.

– Främst är demonstrationen en direkt reaktion på nedskärningarna som nu ska ske inom de kommunala gymnasieskolorna i Göteborg, säger en av initiativtagarna Beatrice Åberg.110 lärartjänster ska försvinna totalt, här på Hvitfeldtska är det 20-25 tjänster. Men sedan är det också det att gymnasieskolan under lång tid har prioriterats lågt och Göteborgs stad har en väldigt låg skolpeng för gymnasieelever om man jämför med resten av landet.

Eleverna på Hvitfeldtska tycker att skolverksamheten urholkas av att resurserna är för låga. Oskar Wallner, som liksom Beatrice går tredje året på Hvitfeldtskas Samhällsprogram, berättar att elevkullarna per lärare är stora vid skolan, att antalet datorrer är för få och att skolmaterialet är för gammalt:

– I vår internationella ekonomibok står att Kina är ett utvecklingsland och att fax och internet är nytt, exemplifierar Oskar.

Det är några veckor sedan Oskar och Beatrice tillsammans med några andra partipolitskt obundna elever, drog igång arbetet med att protestera mot nedskärningar inom gymnasieskolorna i Göteborg. De upplever sig som en nedprioriterad grupp och eftersom de flesta gymnasieelever är under 18 år kan de inte heller påverka genom de allmänna valen.

I samband med dagens picknickdemonstration, som inleds klockan 14.00 på Gustaf Adolfs torg i Göteborg, kommer de lämna över de namn de samlat in till politikerna.
Och även om de inte vet var det kommer leda till så är både Oskar och Beatrice hoppfulla, de tycker redan att de fått bra respons från kommunpolitikerna:
– Majoriten har sagt att de vill ha en fortsatt mer kontinuerlig dialog med oss, berättar Beatrice, och det ser vi som något positivt som direkt har hänt ur det här.

Samtidigt tycker de att problemet är större än enbart inom de kommunala gymnasierna, med tanke på att en hel del privata eller stiftelseägda skolor lägger ned:
– Någonstans är det ett problem, säger Oskar Wallner, och det är att gymnasieskolorna inte får tillräckligt med pengar att driva sin verksamhet.

Och Beatrice Åberg lägger till att hon egentligen tycker att det här är en fråga som borde upp på en högre nationell nivå:
– Det är ju något som inte fungerar, säger hon, och man kanske inte ser att det behövs mer resurser helt enkelt.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".