En del av manifestationen i höstas. Foto: Peter Stenberg/SR P4 Göteborg

Linnégatans riskträd fälls i år

Lotta Lundberg, Trädplan Göteborg: "Det här är en trend över hela stan"
1:43 min

Större delen av lindarna på Linnégatan får enligt ett nytt förslag stå kvar. Där det ska planteras nya träd blir det även i fortsättningen lindar och inte tulpanträd, som förslaget var innan.

– Vi har valt att använda det ursprungliga trädet Parklind och vi har bara valt att göra planteringen i fem av tio kvarter, säger Jacob Andréasson som är verksamhetschef på park och naturförvaltningen.

Hur kommer det sig att ni gör de här förändringarna?

– Vi har försökt att lyssna på de synpunkter som kommit in och värderat om det är möjligt och lämpligt att tillgodose dem. Det här är de frågor där vi ser att vi kan tillgodose göteborgarnas synpunkter, säger Jacob Andréasson.

Många har protesterat mot planerna på att fälla träden på Linnégatan - även Vasagatans lindar har varit i riskzonen och där är det bland annat överklagat till Mark- och miljödomstolen.

Park- och Naturförvaltningen väntar också på en plan för Avenyn och har bestämt sig för att inte göra något med träden på Vasagatan under året. Men de träd på Linnégatan som bedöms som riskträd kommer att fällas redan under 2013, och när de fäller träd, gör park- och naturförvaltningen det på ett helt kvarter i taget för att som de säger få en växtbädd som ska ge bättre förutsättningar för träden i framtiden.

– Vi kommer fram med ett förslag där vi åtgärdar de kvarter där behovet är som störst och där vi lämnar några kvarter där de befintliga träden får vara kvar, säger Jacob Andréasson.

Lotta Lundberg är en av de som har engagerat sig för träden. Hon ställer sig frågande till om det verkligen är nödvändigt att ta ner hela kvarter.

– Jag tycker att det låter jättebra, men jag undrar lite över de här växtbäddarna. Sen handlar det ju inte bara om Linnégatan eller Vasagatan, utan det här är ju en trend över hela staden att byta nytt och de pratar om prydliga rader och sådana här saker, säger Lotta Lundberg.

Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".