Scandinavium blir äldre och äldre, frågan är om det blir en ny arena. Foto: Wikimedia Commons

Vägvalet vill inte ha en ny arena

Tom Heyman (VV): "Vi ska inte låna oss fram"
1:24 min

Byggnadsnämndens politiker kunde i går inte bestämma sig för om Göteborgs nya inomhusarena ska ligga på Valhallabadets mark eller inte och slutligen är det upp till kommunfullmäktige att ta beslut om det blir en ny arena eller inte.

Däremot har Vägvalet redan bestämt sig. Det finns inga pengar, säger Tom Heyman, som sitter för Vägvalet i byggnadsnämnden.

– Sverige är lika skuldsatt som Grekland om vi tittar på privatpersoner.

Ska jag tolka det som att det räcker nu, Göteborg ska inte utvecklas, ska inte bli större? Vi ska stå still på den nivå vi nått nu?

– Vi behöver inte stå still, men vi ska ta den utveckling som vi ser och inte låna oss fram tilll en osäker framtid. För det kan ta en ände med förskräckelse.

Om Vägvalet får bestämma så blir det ju inga satsningar på infrastrukturprojekt som Västlänken, men alltså inte heller någon ny inomhusarena när Scandinavium blivit för ålderstigen.

Övriga partier i byggnadsnämnden är försiktigt positiva till en ny arena. Det har vi tidigare berättat om i Västekot.

Socialdemokraterna och Folkpartiet ser helst att en ny inomhusarena byggs ihop med Svenska Mässan och hotelskraporna på Örgrytevägen.
Konceptet "Allt under ett tak" vid stora arrangemang är något som allt fler göteborgspolitiker tror på.  

Detta som konkurrensmedel gentemot andra städer, när det blir frågan om att ta hem stora nationella och internationella arrangemang.

Men fram till nästa månad får byggnadsnämndens politiker ta sig en ny funderare på var dem ska föreslå att den nya arenan ska ligga.  Byggnadsnämnden kan sen föreslå kommunfullmäktige att arenan byggs på antingen på Valhallabadets tomt, på Valhalla Idrottsplats eller på Burgården.

Om arenan byggs på Valhallabadets tomt så är det möjligt att det nya badet byggs i Frihamnsområdet. Men Frihamnen är än så länge bara ett förslag från stadsbyggnadskontoret.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".