Man ska skatta för pengar från brott. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Västra Hisingen kritiseras för föreningsbidrag

Stadsdelsnämnden Västra Hisingen kritiseras än en gång av kommunens revisorer för bidrag till Biskopsgårdens Folketshusförening. Föreningen bedriver för tillfället ingen verksamhet.

Efter att revisorerna kritiserat 2011 års bidrag till föreningen beslutade nämnden förra året - på bristfälligt underlag - om nya bidrag på över en halv miljon kronor. Revisorerna skärper därför kritiken.

– Vi tar till oss Stadsrevisionens kritik. Så här i efterhand borde vi gjort mer, när vi i dagsläget vet att föreningen inte bedriver någon verksamhet och inte har någon lokal, säger Håkan Persson, (S)-ordförande i SDN Västra Hisingen.

Folketshusföreningen i Biskopsgården har i flera år fått bidrag på 100 000-tals kronor. Den borgerliga oppositionen menar att föreningen blivit positivt särbehandlad, men det förnekar Håkan Persson.

– Vår ambition är att behandla alla föreningar lika.

Så Folketshusföreningen har inte haft en gräddfil i stadsdelsnämnden?

– Nej, varför skulle den ha det? svarar Håkan Persson (S).

Men stadsdelsmajoriteten beslutade nyligen att kräva pengar tillbaka om föreningens verksamhet inte kan redovisas på ett bra sätt. Samtidigt kommer den skärpta revisorskritiken om att bidragen inte följt kommunens egna riktlinjer och att förtroendet för kommunen kan skadas.

– Nu gör vi åtgärder som revisionen vill. Då borde förtroendet bli bättre - eller bra - igen.

Håkan Persson (S) utesluter ändå inte nya bidrag till Folketshusföreningen.

– Det har inte kommit in några nya ansökningar, men det är klart att en förening inte är bannlyst att få föreningsbidrag, säger han.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Övrig kritik

Som P4 Göteborg tidigare berättat kritiseras arkivnämnden i Göteborg av stadens revisorer för tredje året i rad. Nämnden får en anmärkning (den allvarligaste formen av kritik) för brister i ledning och styrning inom inköp och upphandling.

Angereds stadsdelsnämnd får en erinran - något mildare kritik - för att nämnden "inte säkerställer att elever får det stöd som de har rätt till" i skolan.

En erinran är också vad SDN Västra Hisingen nu får för bidragen till folketshusföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".