Foto: JanErik Henriksson/Scanpix

400-årsjubileet börjar ta form

Hur Göteborg ska fira sitt 400-årsjubileum blir allt tydligare. Nyligen klubbade kommunstyrelsen en jubileumsplan.

Lite fyrverkerier kan det nog finnas plats för 2021, även om jubileumsplanens 45 förslag inte säger något om det. Mycket handlar istället om vatten: en vatteninstallation i Stora Hamnkanalen under kulturkalasen, båtar som sjösätts i kanalen, vattenlek i city, en "regninstallation" som ändrar uttryck beroende på det regn som faller - och det kan ju bli en del.

Frihamnen kan få en badplats och åtminstone en jubileumspark. Göteborg ska bli grönare med nya oaser, bland annat i Angered. Ekoturism i Vättlefjäll kan utvecklas och runtom i stan kan det planteras jubileumsträd redan nästa år.

Bland byggprojekt kan en ny inomhusarena vara klar till 2021 och det finns idéer om en flytande stadsdel, klimatsmarta hus och en restaurang i Eriksbergs bockkran. Nya Göta Älvbron får ett unikt uttryck, liksom en ny gång- och cykelbro över älven.

Efter all debatt om italienska spårvagnar kan förslaget om en "roligare kollektivtrafik" kanske falla i god jord. Och vad sägs om en linbana mellan älvstränderna? Eller en båtförbindelse mellan norra och södra skärgården?

Julstaden Göteborg kan få en extra stor ljusinstallation. Alla kulturers högtider kan firas på Götaplatsen varje år. Bidrag ska delas ut till forskning om Göteborg och kanske får stan ett torg för Det fria ordet?

Kommunledningen hoppas 2021 på VM i friidrott och målgång i Volvo Ocean Race - för målgång blir det ju 2015 och 2018 - och så vill Göteborg ha en internationell konferens om FN:s barnkonvention.

Planeringen fortsätter, men ekonomin kan nog avgöra en del. Det finns ingen fastställd budget för jubiléet än.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

FOTNOT: 
Det är kommunens bolag Göteborg & Co som har lagt fram jubileumsplanen. Stadsledningskontoret betecknar förslagen som "väl avvägda" och kommunstyrelsen har godkänt planen.

2021-samrådet består av ledningspersonal inom stadsbyggnadskontoret, kulturförvaltningen, park- och naturförvaltningen, trafikkontoret, stadsdelsförvaltningarna, stadsledningskontoret och Göteborg & Co.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".