Hemtjänsten i Göteborg slipper konkurrera - de styrande säger nej

KS-ordförande Annelie Hulthén: "Att inleda en ny försöksverksamhet känner jag mig inte lockad av"
1:40 min

Det kommer inte att införas kundval i Göteborgs hemtjänst.

Den rödgröna kommunledningen sa idag definitivt nej till att låta företag och föreningar konkurrera med kommunens hemtjänst.

Exempel inom andra verksamheter förskräcker, menar kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anneli Hulthén.

- Vi har en mängd olika liberaliseringar som har pågått i Sverige under ett flertal år. Jag känner att det räcker för vår del just nu - vi får hantera det som är på skolområdet. Och att inleda en ny försöksverksamhet känner jag mig inte lockad av, säger kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén (S).

Det blev alltså blankt nej från Göteborgs kommunledning till fler kundval i kommunala verksamheter, som den borgerliga regeringen har öppnat för och ett antal kommuner nappat på.

I Göteborg har frågan utretts inom hemtjänsten. Vårdtagare i andra kommuner är minst lika nöjda med externa vårdföretag som med kommunens hemtjänst, säger utredningen. Men den pekar också på problem. Små företag har t.ex. svårt att täcka en stor kommun och får lägga mer tid på personaltranporter. Det finns också problem med anställningstrygghet och lönsamhet, vilket kan göra verksamheten osäker.

Men den stora stötestenen är om skattepengar skulle gå till skatteparadis och vinstutdelningar. Göteborgs kommunledning vill inte riskera det och tror inte det räcker att uppmana företagen att återinvestera eventuella vinster i verksamheten, som några kommuner gjort.

– I realiteten blir det inte så för man måste välja alla som vill vara med i upphandlingen. Det går att ta pengar ur skattefinansierad välfärd och göra kapital av och det vill vi inte, säger Kia Andreasson (MP).

Istället vill kommunmajoriteten att den borgerliga regeringen går i bräschen för en lagändring, så att vinstutdelning inte tillåts.

Den borgerliga oppositionen i Göteborg behöver däremot inte en lagändring för att stödja kundval i hemtjänsten. Oppositionen menar att det går att ställa kvalitetskrav så att det fungerar.

Regeringen signalerade för övrigt nyligen att den inte kommer att tvinga kommuner att införa kundval. Beslutet i Göteborg kommer därför att ligga fast, om inte en borgerlig valseger i kommunen ändrar på förutsättningarna.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".