Gasklockan, välkänd silhuett i Göteborg. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio

Mer grönt och fler gångavstånd i Göteborg om 20 år

"Det handlar om att ha nära till det man behöver i vardagen"
1:33 min

Om drygt 20 år har Göteborgs stad närmare 700 000 invånare. De flesta kommer inte att bo i centrala stan. I och med det kommer de stora stadsytorna utanför centrum att förtätas och därför samordnar nu tre förvaltningar sitt arbete, som politikerna och allmänheten nu ska få säga sitt om.

Geografiskt handlar det om områden som Högsbo, Sisjön, Majorna och staden västerut, om Lundbyområdet och Säve-Tuve på Hisingen, om Kålltorp, Gamlestaden och staden söder om Korsvägen. Men också om alla förortsområdena som Biskopsgården, Frölunda, Hisings Backa, Kortedala, Bergsjön och Angeredsområdet.

På trafikkontoret tänker man nu mycket kollektivtrafik fram till 2035. Per Bergström-Jonsson jobbar med strategisk planering.
– Vi har ett uppdrag från trafiknämnden och från regionpolitikerna att lösa stadstrafiken i Storgöteborg. Om det betyder att vi ska bygga i luften eller att vi ska ha kvar spårvagnarna eller om det ska byggas ett tunnelbanesystem, det är det nu dags att utreda.

Ett väsentligt mer tättbebyggt Göteborg kan föra det goda med sig, att väldigt många invånare får promenadavstånd till det mesta av vardagens behov.

Sara Brunnkvist är samhällsplanerare på stadsbyggnadskontoret.
– Det handlar om att kunna leva en vardag där man har nära till livsmedelsbutiken, nära till kollektivtrafiken och till det som man behöver.

Har vi inte det nu då?
– På många platser i Göteborg har vi inte det. Egentligen är det bara i centrala stan som man kan leva på det sättet. Ska vi bygga en attraktiv och hållbar stad då måste det bli fler platser som har sådana täta kvaliteer.

Tjänstemännens remissförslag om Göteborg fram till 2035 bygger vidare på flera andra långtidsplaner, som senaste översiktsplanen och Göteborg 2020.

Allmänheten kan säga också få säga sitt. Bland annat presenteras remissmluntorna i Älvrummet den 15 och 19 april.

Och redan i slutet på året kan de första konkreta byggprojekt börja mejslas fram. Stadsbyggnadspolitikerna kan då peka ut vilka förtätningsområden i stan som bör utvecklas först. Och det behöver nog gå ganska fort undan. För ur ett stadsutvecklingsperspektiv är tiden fram till 2035 egentligen ganska kort.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".