Rickard Erlach. Foto: André Ferreira Barbosa/Sveriges Radio.

Bil stulen vid provtur anses inte stulen

Rikard Erlach: "Folk borde varnas för det här"
1:48 min

Den som får sin bil stulen i samband med en bilförsäljning riskerar att stå helt utan försäkringsskydd. Näst intill alla försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkring resonerar på samma sätt.

Om säljaren ger spekulanten sitt godkännande att provköra bilen så räknas det inte som stöld, även om bilen aldrig mer blir funnen.

Rikard Erlach, 21, hade sin bil ute till försäljning när han fick den stulen. Det var när den eventuella köparen frågade om han fick provköra bilen som han körde iväg, innan Rikard hunnit sätta sig i passagerarsätet, och kom aldrig tillbaka.

– Jag förstod ju nästan direkt att han drog med bilen för han drog ju verkligen järnet med den, jag stod kvar ett bra tag ifall han skulle komma tillbaka med den. Men det gjorde han ju inte, säger Rikard Erlach.

Enligt samtliga försäkringsbolag som Västekot pratat med som Trygg hansa, Folksam och Länsförsäkringar så har resonemanget låtit det samma, att i lagens mening så är det inte en stöld så länge ägaren gett sitt godkännande till en provtur.

– Här överlämnar man ju bilen, man överlämnar ju nyckeln. Och man kan lätt försvinna med den, det är det som är skillnaden och det är olovligt förfogande och klassas inte som stöld, säger Per Nilsson, skadechef på Volvia försäkringar.

-- Först och främst så ska man ju alltid se till att åka med i en provkörning. Ett tips är att man kan avkräva legitimation eller körkort och ha det hos sig under hela provkörningen. Sen om är under visning, att man går runt bilen, och tittar på motorrum till exempel så se till att inte tändningsnyckeln sitter i rattlåset.

Rikard Erlachs tanke var att åka med under provturen men hann inte sätta sig i passagerarsätet innan gärningsmannen körde iväg. Bilen blev till slut funnen av polisen men Rikard tycker att riskerna med bilförsäljning borde vara mer uppmärksammade.

– Det tycker jag är för jävligt om man inte kan få ersättning för det, det borde ju folk varnas för. För jag hade inte hört detta, innan det hände mig hade jag aldrig hört detta, säger Rikard Erlach.

André Ferreira Barbosa

Reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".