1 av 3
Lars Ljung polerar sin Storebror 31. Foto: Linn Ohlsson/SR.
2 av 3
Kjell Ek har haft båt i Björlanda Kile i trettio år. Foto: Linn Ohlsson/SR.
3 av 3
Sextonde april ska båten i för Lars Ljung. Foto: Linn Ohlsson/SR.

Många passar på att vårfixa båten

"Att fixa med båten är halva nöjet"
1:29 min

Påsken är en stor båtfixarhelg och det kalla vädret till trots är det många som passar på nu under ledigheten.
I småbåtshamnen i Björlanda Kile är aktiviteten i full gång.

- Det är ju halva nöjet, säger Kjell EK, som har sin båt i Björlanda Kile. Det är lugnt och skönt och så finns det en del man träffar här, så det blir lite snack. En del berättar om de olika fåglarna som kommer flaxande här, och det är ju också en upplevelse.  

Kjell Ek fortsätter att putsa på sin Maxi Fenix, Pelle Petterssons bästa båt som han säger. Det finns närmare en miljon fritidsbåtar i landet och var tredje svensk åker båt varje säsong.

En av dem är Lars Ljung, som polerar botten på sin Storebror 31. Varma kläder har han på sig, men även om det är kallt är påsken en bra helg att hålla på, säger han.

- Det är solsken och vackert väder, och så vill man bli klar i tid. Jag har beställt sjösättning till den sextonde så jag behöver komma igång. Polera upp sidorna, bottenmåla och annat småfix.

Människor i alla åldrar och ur alla samhällsgrupper är ute på sjön i allt från jollar till elvametersbåtar. Det som lockar är lugnet, och att man mår bra - tre av fyra upplever att båtlivet påverkar deras hälsa ganska eller mycket positivt.
- Det är ju friden, säger Lars Ljung. Och så är det rekreation - det finns ju ingenting att göra. Bara innan, sedan får man skörda.


Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".