Arkivbild: Jörn Bärheim/Scanpix Norge

Många gräsbränder under påsken

Jack Söderberg SOS Alarm: "Märkligt att man inte respekterar varningarna"
1:02 min

Polisen beskriver påskaftonskvällen och natten som en vanlig lördagkväll, en del fylla och misshandel men inga grövre brott. Men på Räddningstjänsten och SOS Alarm hade man desto mer att göra.

Gräsbränderna härjade i Göteborgsområdet och ibland hade man larm på flera ställen samtidigt, bland annat i ett naturreservat på Hönö och i Flatås i Göteborg.
- Det känns som det är ovanligt mycket med tanke på de varningar som utfärdats, säger Jack Söderberg, operativ passledare på SOS Göteborg.

Fjolårsgräset är väldigt torrt och det går väldigt fort. Kombinerat med lite vind blir spridningsrisken explosionsartad helt enkelt, säger Jack Söderberg, som är förvånad över att människor inte har uppmärksammat varningarna.

Exempelvis har det brunnit i kommuner som utfärdat eldningsförbud.
- Om de har startat av oaksamhet eller inte vet man ju inte, men brunnit har det, säger Söderberg. Jag tror säkert att många hörsammar förbudet, men det finns alltid en skara människor som inte gör det och tyvärr är det där det börjar brinna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".