Även om Angeredsgymnasiet har mycket skol så har en viss förbättring skett de senaste åren. Foto: André Ferreira Barbosa.

Stora skillnader i skolk mellan gymnasieskolorna

"Ibland hänger man hellre med vännerna"
1:09 min

Skolket på Göteborgs kommunala gymnasieskolor har totalt sett sänkts en aning jämfört med föregående år, men vissa skolor har fortfarande problem med elevernas oanmälda frånvaro.

Angeredsgymnasiet har enligt en rapport från Utbildningskansliet i Göteborg lägst närvaroandel av samtliga gymnasieskolor. Under höstterminen 2012 har skolkandet minskat en del i Göteborgs kommunala gymnasieskolor.

- Ibland lockar korridorerna mer, säger Rani Nessan, elev på Angeredsgymnasiet. Men än så länge sköter jag mig!

Skillnaden mellan de olika skolorna är ganska stora. Enligt en rapport från Utbildningskansliet har Polhemgymnasiet högst andel närvaro med 92 procent och längst ner på listan hamnar Angeredsgymnasiet med knappt 72 procent närvaro.
- Vi jobbar med alla ungdomar som har hög frånvaro men vi möter utmaningar som såväl är skolans problem men också samhällets, säger Patrick Gladh, rektor på Angeredsgymnasiet.

Trots flera projekt och försök att minska skolket från Angeredsgymnasiet har skolan fortfarande problem med att få sina elever att komma till skolan.

Patrick Gladh menar att Angeredsgymnasiet möter utmaningar som inte andra gymnasier gör, då eleverna ofta kommer från komplicerade sociala förhållanden.
– Vi har elever som är skoltrötta, precis som alla andra skolor, men jag tror att andelen skoltrötta är lika stor på vår skola som andra skolor. Men ovanpå det måste vi möta en rad sociala utmaningar som finns, säger rektorn.

André Ferreira Barbosa
vastekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".