Peter Gerhardsson/Mikael Stahre. Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio
fotboll - allsvenskan

Stahre: "Häcken ska vara favoriter"

Mikael Stahre, IFK Göteborg: ”Blåvitt kommer alltid att vara storebror”
2:56 min

Allsvenskan drar igång direkt med ett göteborgsderby. Fjolårstvåan Häcken tar emot IFK Göteborg på Ullevi. Och IFK:s tränare Mikael Stahre ser sitt lag som underdogs.

Häcken slutade tvåa bakom Elfsborg förra året, samtidigt som IFK Göteborg bara kom sjua.

– Vi möter dem som utmanade Elfsborg allra mest i den allsvenska slutstriden. Ett lag som rent fotbollsmässigt kanske är mer favoriter än vad vi är, även om Blåvitt alltid kommer vara storebror i Göteborg, säger Stahre.

– Häcken ska ha ett fotbollsmässigt favoritskap i matchen. De ska ha mer press och förväntningar på sig än vad de får. De klarar sig lite med att det inte är 15 000 på deras matcher, utan det är en lägre profil på deras lag.

Inför fjolårssäsongen var IFK Göteborg favorittippat av många, med nyförvärv som Pontus Farnerud och Nordin Berzic. Men succé uteblev. Nu är det dags för revansch.

– Det är klart att det är något mindre det här året. Förra året var vi så extremt hypade, med flera högprofilerade nyförvärv. Vi har ett års mer erfarenhet tillsammans, och det vet ju alla i alla typer av relationer att man lär sig hur man ska fungera tillsammans, och det tror jag är en väldigt viktigt faktor, säger Miakel Stahre.

Häckens tränare Peter Gerhardsson har, som Stahre säger länge kunnat operare under radarn. Men efter succén förra året har han och klubben nu ögonen på sig på ett helt annat sätt. Och tippas även som guldkandidater, bland annat av Radiosportens expert Richard Henriksson.

– Jätteläskigt, säger Gerhardsson.

– Nej, men jag tycker allt sånt här är roligt. Det är bra cred åt klubben.

Förra årets skyttekung Waris Majeed har lämnat Hisingsklubben. I stället har man värvat Moeastafa El Kabir, som är den man räknar med ska göra målen framåt den här säsongen.

 – Känslan just nu är bra. Jag tycker vi har gjort en lite bättre försäsong än förra året. Anfallsspelet har varit fortsatt kreativt som det såg ut i höstas. Vi har sett giftiga ut i djupled.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".