Sara Macciato, caféägare i Göteborg säger sig förlora massor på uteserveringsförbudet. Foto: Peo Wenander/SR.

Hälsoförvaltningen stoppar uteserveringarna

Lisa Kopp: "Det är för jävligt rent ut sagt"
1:21 min

I dag är egentligen traditionsenlig start för Göteborgs uteserveringar. Men nu stoppar hälsoförvaltningen all kaffe- och matservering där. Anledningen är årets rekordhöga sjukskrivningstal på grund av den ihållande kylan.

Ingenting får serveras på uteserveringarna om temperaturen är under 10 plusgrader, säger beslutet. Lisa Kopp har länge sett fram emot årets första utefika och blir upprörd.
- Jag tycker att det är för jävligt rent ut sagt, säger hon. Det är en sådan tradition, den 1 april sitter man på uteservering med en filt på sig - oavsett hur förbannat kallt det är.

Beslutet att stoppa all servering på grund av det kalla vädret är helt unikt men har ansetts nödvändigt med tanke på göteborgarnas hälsa. Man kan inte riskera att ännu fler blir sjuka, säger Fredrik Frost, ansvarig chef på Hälsoförvaltningen.
- Vi har de högsta sjukskrivningstalen sedan vi började mäta på femtiotalen och först när temperaturen är 8-10 grader kan vi tänka oss att man får öppna.

Beslutet kan överklagas, men enligt Fredrik Frost är det oåterkalleligt. Trotsar man beslutet kan vite utdömas.
- Det kan bli dyrt.

Sara Macciato driver ett café med uteservering i centrala Göteborg och hon skräder inte orden kring vad hon känner.
- Jag kan lägga filtar och folk kan väl ta på sig kläder! Jag kommer att förlora massor på det här och tvingas säga upp folk, säger hon.

Och Lisa kommer trotsa förbudet och ta sin FÖRSTA APRILfika utomhus.
- Vilka är de att sätta sig över om jag vill sitta utomhus?


Peo Wenander
peo.wenander@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".