Efter att P4 började ställa frågor om Lärjeholm, plockades ordet manliga bort från hemsidan. (bilden är ett montage)

Inga kvinnor på boendet Lärjeholm

"Har de inte fått några förfrågningar har de inte gjort fel "
1:44 min

Göteborgs stad har köpt platser för män och kvinnor med drogproblematik på boendet Lärjeholm. Men Lärjeholm har sedan flera år tillbaka inte tagit emot kvinnor. På social resursförvaltning säger man att det beror på en kommunikationsmiss.

Verksamhetschefen tycker att det är svårt att säga om någon gjort fel.

– Det beror ju på att de fått många förfrågningar och sagt nej, eller om de inte ens fått förfrågningar, säger verksamhetschef Marie Larsson på social resursförvaltning. Men har de fått det och sagt nej, vi har inte plats för kvinnor, då har de gjort fel och inte följt det som står i avtalet.

På Lärjeholm får personer mellan 18 och 35 år hjälp och motivation för att bli av med sitt drogmissbruk. I kontraktet mellan boendet och Göteborgs stad står det att man abonnerar sex platser för både män och kvinnor. Men Lärjeholm har bara tagit emot män sedan flera år tillbaka.

Carina Fransson som är verksamhetschef på det kommunägda Gryning AB som driver bland annat Lärjeholm, vill inte medverka i inslaget. Hon säger att ingen förfrågan om placering gjorts för kvinnor på Lärjeholm de senaste åren, och utifall att en sådan skulle göras så skulle det lösas.

När vi pratar med de som jobbar med behandling av yngre vuxna med drogproblem, så är svaret det samma inom såväl sjukvården som socialen: Lärjeholm tar inte emot kvinnor och det finns inga motsvarande upphandlade platser för kvinnor. Det finns andra platser, men de måste socialkontoren i stadsdelarna då betala själva.

Efter att P4 Göteborg började ställa frågor om Lärjeholm så kommer social resursförvaltning nu att förtydliga vad som gäller.

– Om någon annan skulle få det svaret du fick så skulle ju de tro att de kommer inte hjälpa mig, då måste jag hitta något själv, säger Marie Larsson. Vi vill ju att de ska svara, nej det passar inte på Lärjeholm men vi ska hjälpa dig att hitta en annan plats för det ryms enligt vårt avtal.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".