En gräsbrand härjar i Olofstorp på onsdagen. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Eldningsförbud införs efter många gräsbränder

"4-5 hektar har brunnit av"
1:20 min

Det kalla och torra vädret gör att riskerna för gräs- och markbränder är extra stor. Värst drabbat är Västra Götaland och Halland där fler än hundra bränder inträffade bara under påskhelgen.

En av de större var i Ljungskile där Ulf Gustavsson var Räddningstjänstens insatsledare:

– Här ser du hur brandfronten gick bara 50 meter från befintliga byggnader, så här hade vi sen släckbil för att förhindra att det spred sig till husen här uppe.

Hur stort område blev eldhärjat?

– Jag skulle tippa på fyra-fem hektar, säger Ulf Gustavsson.

Då kylan hindrar nytt gräs från att växa upp är det bara torrt, dött fjolårsgräs i markerna, och det i kombination med en längre period utan nederbörd har skapat stora problem med gräs- och markbränder på flera håll i landet, allra flest i Västra Götaland och Halland där torkan är störst. Bara under påskhelgen inträffade alltså fler än hundra bränder i området, vilket var kulmen på en period på några veckor med ständiga larm om gräsbränder.

Några kommuner som Orust, Tjörn och Stenungsund har infört totalt eldningsförbud.

Men Ulf Gustavsson på Räddningstjänsten i Uddevalla avråder dock folk även i andra kommuner från att elda överhuvudtaget:

– Det går ju fort. Är det någon ute och svedjar så räcker det med en liten vindkantring så sprider det sig fort som blixten. Och det är ju alltid den som tänder gräset eller vad det nu är för något som är ansvarig för det han gör.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".